Dit artikel is vandaag gratis

Op loopafstand van je huis kamperen: dat kan op de Buurtcamping in Haulerwijk, waar je 'heerlijk jezelf kan zijn'

Ouder-en-kind-yoga op Buurtcamping Fraai in Haulerwijk Foto: Rens Hooyenga

Ongeveer vijftig inwoners van Ooststellingwerf kampeerden afgelopen weekeinde op camping Fraai in Haulerwijk. Die deed mee aan De Buurtcamping. Bij dit landelijke evenement zetten buurtbewoners hun tentje op in het plaatselijke park, om samen een minivakantie te vieren en elkaar beter te leren kennen.

Camping Fraai is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt, want het is de enige echte camping in het deelnemersveld. ,,Toen wij vijf jaar geleden begonnen, zei een aantal buren: ‘oh leuk, dan komen wij in het eerste weekend kamperen!’ Toen ging ik zoeken op ‘buurtcamping’ en zo kwam ik erachter dat het een bestaand concept was”, zegt Miranda Kleisen van Fraai. ,,Het sprak me ontzettend aan, dus toen hebben we ons daar aangemeld.”

Het idee achter De Buurtcamping is dat buurtgenoten uit alle rangen en standen elkaar treffen. Op loopafstand van je huis kamperen is immers voor iedereen haalbaar, rijk of arm.

Of zoals de organisatie het op de website zegt: ‘van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Allemaal leven ze er vol positieve energie gezellig samen en ontmoeten elkaar. Deze ontmoetingen zorgen voor inspiratie, goede voorbeelden, zelfvertrouwen, voor een thuisgevoel in de buurt, samenwerkingen, vriendschappen en relaties. Allemaal nieuwe verbindingen die de buurt versterken.’

Mix

Op camping Fraai meldden zich afgelopen vrijdag niet alleen mensen uit Haulerwijk, maar uit heel Ooststellingwerf. Kleisen en haar mede-organisatoren wierven namelijk hun gasten niet alleen in de directe omgeving, maar ook bijvoorbeeld bij de Voedselbank in Oosterwolde.

Het evenement is echter niet alleen voor mensen met een kleine beurs, benadrukt ze, en zo pakt het gelukkig ook niet uit. ,,We hadden echt een hele mooie mix van bezoekers. Ongeveer een derde van de gasten betaalde het normale tarief van 17,50 euro voor drie dagen en twee nachten, de rest het minima- of vrijwilligerstarief van 10 euro. Ik ga er vanuit dat ze allemaal eerlijk waren over hun draagkracht, ik heb daar bewust ook niet op doorgevraagd. Dat is juist de kracht. Een van de gasten zei: ‘ik kan hier zo heerlijk mezelf zijn, zonder dat iemand oordeelt’. Daar kreeg ik kippenvel van.”

Voor de gasten waren er onder meer gezamenlijke maaltijden, massages, een pannakooi, een zeepbaan, een fotoshoot en bingo. Om 15.00 zondagmiddag werd de Buurtcamping opgebroken.

Nieuws

menu