Evenementenbranche slaakt noodkreet: ‘Wij vallen om’

Alarm, de evenementensector gaat kapot! Het is de boodschap van de actie Red Alert, waarbij allerlei gebouwen in Fryslân gisteravond met een vuurrode kleur werden belicht. De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn volgens de branche immens.

Het voormalige raadhuis in Balk werd gisteren rood verlicht om aandacht te vragen voor de financiële problemen bij bedrijven die betrokken zijn bij allerlei evenementen.

Het voormalige raadhuis in Balk werd gisteren rood verlicht om aandacht te vragen voor de financiële problemen bij bedrijven die betrokken zijn bij allerlei evenementen. Foto: Simon Bleeker

Ook de gemeentehuizen in Leeuwarden, Harlingen, Sneek en Drachten, het Raadhuis in Balk, het Douwe Egbertskopje in Joure en de Oldehove en het provinciehuis in Leeuwarden werden gisteravond verlicht. Niet alleen in Fryslân, maar ook landelijk kleurden gebouwen gisteravond rood. Zoals Paradiso, Tivoli en het Binnenhof. De actie is overgenomen uit Engeland door brancheorganisatie Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE) en moet ‘een krachtig signaal’ uitzenden. ‘Eén waar de kracht van de sector zichtbaar in wordt: een fraai maar bloedrood plaatje’, schrijft de organisatie. Inmiddels hebben meerdere landen het opgepikt en krijgt de actie een internationaal karakter.

Om negen uur gingen gisteravond de rode lampen aan, tot vijf minuten voor twaalf. Om die tijd werd de stekker er door betrokkenen uit getrokken. Letterlijk en figuurlijk.

Bedrijven kunnen ook moeilijk inkrimpen om kosten te besparen: niemand wil je spullen hebben

Want het is écht vijf minuten voor twaalf in de evenementensector, zegt Alex Schilstra van LXEventsupport uit Balk. ,,Als wij niet op de politieke agenda komen, valt iedereen om. In de media wordt gesproken over een eventuele tweede lockdown, maar wij zitten nog steeds in de eerste. Wij mogen en kunnen nog altijd niks.”

Niet alleen poppodia, theaters en artiesten hebben problemen. Ook veel faciliterende bedrijven hebben het zwaar. Een podium moet worden gebouwd, er moet stroom komen, licht en geluid, sanitaire voorzieningen. ,,Allemaal takken van sport waar veel fulltime banen mee gemoeid zijn”, zegt Schilstra, die met zijn bedrijf ook de evenementen faciliteert. Dat gebeurt het hele jaar door. In de zomer festivals en bruiloften, in de winter theaters, bedrijfsfeesten en kerstborrels.

Brede groep

De actie vertegenwoordigt de hele piramide: artiest, theaters, podiumbouwers, choreografen, geluidstechnici, kassabedrijven, tentenbouwers, noem maar op. ,,Of je nou artiest ben of je trekt de kabel door de blubber: iedereen heeft last van de crisis”, zegt Schilstra. Hij is op veel punten kritisch. Zo vindt hij de coronabijdragen van het rijk onvoldoende, is hij bang dat veel freelancers straks verdwenen zijn en baalt hij van de houding van veel burgemeesters die geen bereidheid tonen om te kijken naar wat wél mogelijk is. ,,Dan horen we: het vergunningenloket is tot september dicht. Daarna kijken we wel weer.”

Als wij niet op de politieke agenda komen, valt iedereen om. In de media wordt gesproken over een eventuele tweede lockdown, maar wij zitten nog steeds in de eerste

Maar het meest voelt Schilstra zich vergeten. ,,Wij zijn minstens zo groot als andere landelijke branches. Tijd dat de politiek dat ziet en dat we gehoord worden.”

Dat gevoel is een heersende gedachte in de evenementensector, zegt VTTE-voorzitter Gert-Jan Gomes. Dat komt grotendeels omdat het zo’n versplinterde branche is. ,,Het is moeilijk om iedereen goed in beeld te krijgen.”

Omzetverlies

Het gemiddelde omzetverlies in de evenemententak is volgens de VTTE zo’n 85 procent. Om daar in Den Haag aandacht voor te krijgen werd de VTTE een kleine twee maanden geleden ad hoc opgericht. In de branche werken zo’n honderdduizend personen, zegt Gomes.

Ook freelancer en geluidstechnicus Harry Zwerver uit Franeker zette zich gisteren in om zoveel mogelijk overheidsgebouwen in Fryslân rood te belichten. ,,Want wat ik om me heen zie, is echt dramatisch. Bedrijven kunnen ook moeilijk inkrimpen om kosten te besparen: niemand wil je spullen hebben: tot in Japan vinden geen evenementen plaats.”