Extra ogen op de zware jongens van PI Leeuwarden

De journalisten die gisteren de nieuwe Afdeling Intensief Toezicht (AIT) in de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden mochten bekijken werd op het hart gedrukt: meld en fotografeer niet te veel details over de locatie of de inrichting, om te voorkomen dat de informatie in verkeerde handen terechtkomt. Opnames werden voorafgaand aan het vertrek uit de PI dan ook gecontroleerd. Het toont de nieuwe voorzichtigheid in het gevangeniswezen. De PI’s passen zich aan de verharde criminele wereld aan.

De Afdeling Intensief Toezicht (AIT) in Leeuwarden. Deze afdeling is bedoeld voor zware criminelen bij wie de kans groot is dat ze ook binnen de gevangenis doorgaan met crimineel gedrag.

De Afdeling Intensief Toezicht (AIT) in Leeuwarden. Deze afdeling is bedoeld voor zware criminelen bij wie de kans groot is dat ze ook binnen de gevangenis doorgaan met crimineel gedrag. Foto: ANP

Landelijk was er behoefte aan een afdeling voor gedetineerden met extra risico’s. Zeer zware gevangenen kunnen onder strenge voorwaarden terecht in een zogeheten EBI (Extra Beveiligde Inrichting). Daar geldt een strenger regime, waarbij nauwelijks contact is met andere gedetineerden of mensen van buitenaf. ,,Maar er is een categorie die daar niet geplaatst kan worden en wel extra in de gaten gehouden moet worden”, aldus directeur Toon Molleman. Daarom kwam het idee voor de nieuwe afdeling in Leeuwarden.

Nieuws

menu