Dit artikel is vandaag gratis

Extra opbrengsten uit Windpark Fryslân moeten ten goede komen aan mkb en verenigingen, vinden verschillende Statenfracties

Windpark Fryslân in aanbouw, mei 2021. Foto: Simon Bleeker

De Statenfracties van CDA, PvdA, FNP, VVD, D66, Statenlid Goudzwaard en de ChristenUnie vragen de provincie om in de begroting voor het jaar 2023 een miljoen euro vrij te maken voor de energieproblematiek in Fryslân.

De helft van het geld moet uitgetrokken worden voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en andere helft voor dorpshuizen en verenigingen. De indieners willen dat het geld onder meer gaat naar energiecoaches. Deze zijn nu alleen voor particulieren en huurders beschikbaar. Met hun expertise kunnen zij ook bedrijven, dorpshuizen en het verenigingsleven helpen met het (verder) verduurzamen van hun panden, zodat de energielasten in de toekomst worden gematigd.

De partijen, goed voor een ruime meerderheid in de Friese Staten, weten ook al waar het geld vandaan moet komen: uit de extra opbrengsten van Windpark Fryslân. Die opbrengsten vallen veel hoger uit dan verwacht door de hoge energieprijzen. Het voorstel, dat in een motie wordt verwoord, wordt woensdag tijdens de Statenvergadering over de begroting besproken.

Nieuws

menu