Extra warmte voor daklozen in Leeuwarden

Handschoenen, sjaals en mutsen: wie nog ergens wat extra exemplaren heeft liggen, kan deze inleveren bij ROC Friese Poort in Leeuwarden. Vier leerlingen willen dak- en thuislozen een warme Kerst bezorgen. ,,Voor mensen die op straat leven, is Kerst niet altijd iets om naar uit te kijken.”

De leerlingen leggen de laatste hand aan hun poster. Vanaf links Geertje Bekkema, Ilse de Jong, Bente de Jonge en Kaya Marjoribanks.

De leerlingen leggen de laatste hand aan hun poster. Vanaf links Geertje Bekkema, Ilse de Jong, Bente de Jonge en Kaya Marjoribanks. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Voor veel mensen is Kerstmis een tijd om samen te zijn. Lekker warm binnen bij elkaar, smakelijk eten op tafel. Maar lang niet iedereen beleeft december op deze manier. Zeker dak- en thuislozen hebben het zwaar op straat, door de dalende temperaturen en soms ook door het besef dat ze de kerstdagen alleen zullen doorbrengen.

Extraatje

Om deze mensen wat extra warmte te bezorgen tijdens de feestdagen zamelen vier leerlingen van ROC Friese Poort handschoenen, sjaals en mutsen in. Geertje Bekkema (18), Bente de Jonge (17), Ilse de Jong (17) en Kaya Marjoribanks (19) volgen de opleiding Maatschappelijke Zorg. Ze kregen de opdracht om een doelgroep, die ze zelf mochten bepalen, een extraatje te geven tijdens Kerst. Ze kozen voor dak- en thuislozen.

Lang hoefden de studenten daar niet over na te denken. ,,Wij komen alle vier uit een prettig gezin en voor ons is Kerst iets om naar uit te kijken. Voor mensen die op straat leven, is dat heel anders”, legt Kaya uit.

Gelukspoppetjes

Ze nam daarom contact op met opvang- en ondersteuningsorganisatie Zienn in Leeuwarden. In eerste instantie wilde het kwartet gelukspoppetjes maken met een kerstwens, maar dat plan werd gecombineerd met een inzamelingsactie. ,,We wilden met zelfgemaakte gelukspoppetjes laten weten dat er mensen zijn die ook aan daklozen denken. Een warm gebaar eigenlijk, maar via Zienn hoorden we dat dak- en thuislozen vooral handschoenen goed kunnen gebruiken in de winter. Echte warmte dus. Zo kwamen we op het idee van een inzameling”, zegt Bente. ,,Na een week hebben we al drie zakken met handschoenen, sjaals en mutsen.”

Na een week hebben we al drie zakken met handschoenen, sjaals en mutsen

Deze week legde het viertal de laatste hand aan een zelfgeknutselde poster, die in de hal van hun school komt te hangen en zo aandacht vraagt voor hun actie. Daarnaast hebben ze een oproep gedaan via Facebook en zijn er flyers in de postvakjes van docenten gelegd.

Dat leverde volgens Geertje al heel wat positieve reacties en – nog belangrijker – winterkleding op. ,,Mensen denken met ons mee. Mijn moeder was laatst op een verjaardag en kwam thuis met allemaal spullen voor onze inzamelingsactie.”

Bak achter de balie

Tot en met dinsdag 17 december kunnen mensen nog handschoenen, mutsen en sjaals bij de school aan de Wilaarderburen brengen. Ilse: ,,Bij de receptie weten ze er van. Achter de balie hebben we een bak neergezet waar de kleding in verzameld wordt. Volgende week brengen we alle zakken en gelukspoppetjes naar Zienn.”

De dak- en thuislozen zelf krijgen ze dan waarschijnlijk niet te zien, omdat ze te jong zijn om de opvang binnen te mogen. ,,Dat is jammer, omdat we dan niet weten hoe de reacties zullen zijn als de spullen worden uitgedeeld”, zegt Bente. ,,Maar we hebben er ook begrip voor. Later horen we via Zienn waarschijnlijk wel hoe er op is gereageerd.”

Veel groter geworden

Voor de vier studenten voelt het allang niet meer als het uitvoeren van een schoolopdracht. Kaya: ,,Zeker omdat er zo veel mensen meedenken en ons willen helpen. De inzameling is niet meer alleen iets van ons vieren, maar het is iets veel groters geworden.”

Nieuws

menu