Dit artikel is vandaag gratis

F-16's van Vliegbasis Leeuwarden nemen met dubbele Elfstedentocht afscheid van Fryslân, straaljagers vertrekken naar Volkel

Een formatie van drie F-16's boven de sluizen van de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Foto: Arnoud Schoor

Een groepje van drie F-16’s heeft gisterochtend in formatie de Elfstedentocht gevlogen. Daarmee wilde Defensie de F-16 en de Friese bevolking afscheid van elkaar laten nemen.

De drie vliegtuigen vlogen de route rond het middaguur en legden het parcours twee keer af. Vanaf de grond keken toeschouwers naar de Elfstedenvlucht.

Door de komst van de F-35 als nieuw gevechtsvliegtuig komt er een eind aan het tijdperk van de F-16’s op Vliegbasis Leeuwarden. Dat begon 42 jaar geleden op 7 juni 1979, toen de eerste Nederlandse F-16 er landde. Destijds vloog een formatie van Starfighters, NF-5’s en een F-16 eveneens over de Friese steden.

Ceremonieel einde

Op 1 juli is het ceremoniële einde van F-16-operaties vanaf de basis in Leeuwarden. F-16-vliegers en grondpersoneel van Leeuwarden verhuizen vanaf dan naar de Vliegbasis Volkel. Vanaf deze Brabantse basis vliegt de luchtmacht nog tot 2024 met de F-16. Dan nemen ook daar F-35’s de taken over, zoals in Leeuwarden al vanaf 1 juli het geval is.

Overigens zal Vliegbasis Leeuwarden na 1 juli nog wel worden gebruikt voor oefeningen met de F-16, meldt Defensie.

Nieuws

menu