Dit artikel is vandaag gratis

FNP start een petitie tegen het rekeningrijden

De invoering van rekeningrijden zou indertijd wel invloed hebben gehad op het autogebruik, blijkt uit een onderzoek van Henk Meurs van adviesbureau MuConsult voor de provincie. Foto: Pixabay

De FNP komt samen met Groninger Belang en Sterk Lokaal Drenthe met een petitie tegen de landelijke invoering van het rekeningrijden. Het landelijk gebied wordt onevenredig getroffen door de plannen van het kabinet, vinden de partijen, omdat een kilometer in de Randstad dan evenveel gaat kosten als op het platteland.

Het kabinet wil het rekeningrijden in 2030 invoeren. Volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur) gaat het om ,,eenvoudig systeem” waarbij de automobilist alleen wordt afgerekend op het aantal gereden kilometers, stelde hij vorige week.

Maar in het Noorden zijn de voorzieningen en het openbaar vervoer veel minder aanwezig, stelt onder meer de FNP. Hierdoor worden daar inwoners veel meer kilometers gemaakt met de auto dan in de steden, omdat er geen reëel alternatief is. Provinciale Staten van Groningen hebben zich al eerder uitgesproken tegen het rekeningrijden.

Nieuws

menu