Van Heerenveen tot Balk en van Oosterwolde tot Leeuwarden: fakkels en lichtjes moeten de polarisatie verdringen

De fakkeloptocht tegen polarisatie in Heerenveen, 13 januari 2022. Foto: Simon Bleeker
,,Ik en de andere bewoners die de tocht organiseren maken ons zorgen om polarisatie. Mensen, vooral de niet-gevaccineerden, voelen zich soms alleen omdat de gesprekken in de samenleving verharden”, zegt Broos die zelf ook niet koos voor dit vaccin.
Toch nodigde hij voorafgaand de wel-gevaccineerden actief uit om mee te lopen. ,,Het gaat erom de verbinding met elkaar te zoeken en met elkaar in gesprek te blijven. Of je het vaccin wel of niet neemt is daarbij ieders eigen keuze. Liever heb ik het over de maatregelen die eraan verbonden worden en hoe mensen bijvoorbeeld aankijken tegen het 2G-beleid en de coronatoegangspas.”
Demonstraties
Eerder bezocht Broos ook wel demonstraties tegen het coronabeleid in onder andere Amsterdam. ,,Maar ik vind het belangrijk om mensen lokaal bij elkaar te brengen”, zegt hij. In 2020 werd er in Heerenveen ook al een fakkeltocht georganiseerd tegen polarisatie. De behoefte aan opnieuw zo’n signaal was groot, merkten de inwoners van Heerenveen.
Na een ronde door het centrum van Heerenveen liep de met lichtjes en fakkels uitgeruste deelnemers langs ziekenhuis Tjongerschans. Een dameskoor begeleidde de groep deelnemers. Uit spandoeken bleek dat de deelnemers uit zowel de pro- als de anti-vaxhoek kwamen. Zo werd er een spandoek met ‘Vrijheid voor een prikkie’ meegedragen, maar ook een met ‘Kinderen zijn onze toekomst, niet onze proefkonijnen’.
In Leeuwarden vindt vrijdagavond ook een lichtjestocht plaats, die vertrekt vanaf het Wilhelminaplein. In Balk is er zondagmiddag een vergelijkbaar initiatief. Eerder trokken onder andere Lemmer en Bolsward veel deelnemers met lichtjestochten.