Gemakkelijk was het niet altijd, maar Ferwert heeft met café 't Hoekje eindelijk zijn huiskamer weer terug | Serie: Het dorpscafé

Het hoekje van de Hegebeintumerdyk en de Marrumerweg in Ferwert is gemaakt voor een café. In 2016 brachten de inwoners zelf weer leven in de brouwerij door met elkaar het leegstaande pand te kopen. Onder leiding van uitbater Brant Jan Heidstra is het húskeamergefoel weer terug.

Brant Jan Heidstra is uitbater van café 't Hoekje in Ferwert.

Brant Jan Heidstra is uitbater van café 't Hoekje in Ferwert. Foto: JanSpoelstra.nl

Dat Ferwert nog een dorpscafé heeft, is allemaal te danken aan de inwoners. In 2016 richtten ze een dorpscoöperatie met 225 leden op die het toen leegstaande café kocht. Want Ferwert zonder café dat wilden ze niet. De leden legden naar keuze een bedrag in. Vervolgens begon de zoektocht naar een uitbater.

Dat van de drie uitbaters die in 2016 aan die klus begonnen, alleen Brant Jan Heidstra (50) nog over is, was niet gepland. Want horeca is niet zijn achtergrond en al helemaal niet iets dat hij ooit voor zichzelf als vak zag weggelegd. Toch zit Heidstra vandaag de dag tot over zijn oren in het café. Hij staat er achter de bar, regelt de inkoop, maakt de roosters, geeft leiding aan het team, ontfermt zich over de bijbehorende cafetaria en woont tegenwoordig zelfs boven het café.

Boekhouder

Vanwege corona heeft Heidstra ook nog steeds zijn oude werkzaamheden als boekhouder. ,,Ik help af en toe een klant en zit dan met mijn laptop in het café.” Dat moet ook wel, want in de coronatijd is er anders geen droge boterham aan ‘t Hoekje te verdienen. Daar is hij eerlijk over.

Voor corona zag het er een stuk rooskleuriger uit in ’t Hoekje, want het dorp draagt het café en het café het dorp. Dat klinkt onvoorwaardelijk en toch moest Heidstra, toen hij in zijn eentje aan het roer kwam te staan, wel wat banden met het dorp herstellen. De basis voor levendig café zit wat hem betreft in de goede afstemming met de verenigingen in Ferwert; de voetbalvereniging, de kaatsvereniging en Dorpsbelangen Ferwert-Hegebeintum.

Dus houdt hij contact met ze over de agenda. ,,Twee feesten is er één te veel voor dit dorp. Staat er een toernooi gepland bij het voetbal? Dan kan ik de boel beter dichtdoen en daar met mijn gasten verschijnen. Een week later staan ze namelijk allemaal weer bij mij”, zegt Heidstra.

De gunfactor is hoog. De uitbater heeft één fulltimer in dienst en nog een paar parttimers. Maar als er incidenteel extra bediening nodig is, is hij meestal met een paar telefoontjes wel klaar. ,,Dat geldt ook andersom. Heeft een vereniging het bier op, dan lenen ze bij mij. Zo werkt dat hier.”

Juiste mix

De dorpscoöperatie stelt aan de uitbater de voorwaarde dat ’t Hoekje weer de húskeamer van Ferwert wordt. Heidstra denk dat die doelstelling wel behaald is. ,,De inwoners weten me goed te vinden. Ook in deze tijd; als het café om twaalf uur dicht moet vanwege corona, zitten de jongens en meiden, vader en zoons en oudere stamgasten einde van de middag dwars door elkaar op het terras.” Die mix vindt hij belangrijk. En hij ziet zichzelf als sfeerbewaker, meer nog dan als horecaman.

,,Want met twee dienbladen lopen, daar kan ik helemaal niks van. Maar ik zie wel net die ene gast binnenlopen die niet komt voor de gezelligheid. Die houd ik dan even langer vast aan de bar. Om de sfeer van de avond, die zo goed is, vast te houden.” Soms lukt dat niet. Ook dan is Heidstra duidelijk. ,,Ik zet er nooit één iemand uit. Dit café is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Sigaretten gaan hier ín de asbak. Ik wil hier geen gedoe hebben en spreek de jongens en meiden op hun gedrag aan. En als mijn grens bereikt is, en geloof me; die lat ligt hoog, dan zet ik de muziek stop en houdt het feest gewoon op.”

De laatste honderd euro omzet die hij dan misloopt, zijn voor hem van minder belang dan de sfeer. Het kostte hem twee jaar voor hij de juiste modus gevonden had en het imago had dat er met hem niet te sollen viel. ,,Nu weten ze wel dat stop, ook echt stop is.”

WK Zeepkistenrace

Normaal zouden de cafetaria en het café elk de helft van de omzet uitmaken. Nu stellen de inkomsten uit het café niks voor en is Heidstra blij met alles dat nog wel kan. ,,Ik moet het hier hoofdzakelijk van mensen uit de omgeving hebben. Ik denk zo’n 90 tot 95 procent.” Met die inwoners bedenkt hij de meest vreemde dingen: De wereldkampioenschappen voor de zeepkistenrace bijvoorbeeld. Of een enorm zwembad op het terras. ,,Je moet soms eens iets geks doen, daar houden ze hier wel van”, zegt Heidstra.

In deze zomerserie brengt het Friesch Dagblad de verhalen achter de gevel van het dorpscafé in Fryslân. Alle afleveringen zijn te lezen op www.frieschdagblad.nl