Fietsen voor een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten: 'Mijn eigen dochters kan ik niet meer redden, anderen misschien wel'

Vorig jaar belandden Ryanna en Gerben Acronius uit Holwerd in een nachtmerrie, toen bleek dat hun tweejarige dochter Fardau het syndroom van Alpers had, een ernstige energiestofwisselingsziekte. Vijf weken na de diagnose overleed ze. Niet lang daarna werd duidelijk dat ook hun pasgeboren dochter Ylse de ziekte heeft. Om geld in te zamelen voor medicijnonderzoek deden Ryanna en Gerben zaterdag mee aan de MITO-Estafettetocht voor stichting Energy4All. De opbrengst nadert de 32.000 euro.

Het gezin Acronius en andere deelnemers onderweg van Holwerd naar Blije

Het gezin Acronius en andere deelnemers onderweg van Holwerd naar Blije Foto: Jan Spoelstra

,,Emotioneel”, zo beschrijft Gerben Acronius de etappe van hun woonplaats in Holwerd naar Leeuwarden, kort nadat hij die heeft afgelegd met zijn vrouw Ryanna, en dochters Marryth en Ylse in de bakfiets. Dat begon zaterdagochtend vroeg al, vóór de start om 9.00 uur, toen het korps van Ryanna een verrassingsconcert gaf. En dat gevoel bleef toen dorpsgenoten, bekenden, vrienden en familie zorgden voor aanmoediging en ondersteuning langs de route. ,,Soms ook mensen die je niet kent of van wie je het niet verwacht had. Dat is erg aangrijpend en geeft echt dat gevoel van mienskip .”

Sluipmoordenaar

Nieuws

menu