Fietsenwinkels beleven ongekende drukte

Friese fietsenwinkels beleven tot nu toe een erg drukke zomer. Al sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fietsen en bijbehorende accessoires flink toegenomen. De aanloop in winkels is momenteel zelfs zo groot dat fabrikanten amper genoeg fietsen kunnen leveren.

Iedereen wil nu op de fiets naar buiten, elektrisch of zonder ondersteunende aandrijving.

Iedereen wil nu op de fiets naar buiten, elektrisch of zonder ondersteunende aandrijving. Foto: Niels de Vries

Het is echt extreem nu. We hebben vanwege de drukte de deur van de winkel zelfs al een paar keer moeten sluiten. Dat verwacht je niet zo snel bij een fietsenwinkel”, zegt Tom Meindertsma, van Meindertsma Fietsen in Dokkum.

Gisteren liet fietsenfabrikant Accell, bekend van merken als Batavus en Sparta, weten dat de verkoop in juni fors was toegenomen. De omzet van het beursgenoteerde bedrijf schoot met meer dan 53 procent omhoog. Daarmee werd de verkoopdaling van de vorige maanden, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, gecompenseerd. Accell denkt dat de coronapandemie bij veel mensen de interesse voor de fiets heeft aangewakkerd, omdat het een gezond en groen vervoersmiddel is.

Branche maakt inhaalslag

Een rondgang langs Friese fietsenwinkels bevestigt dat beeld. Bij Meindertsma Fietsen is het de afgelopen maanden hard gegaan met de verkoop van fietsen. ,,We hebben door corona twee weken bijna niets te doen gehad, maar daarna is het stormachtig druk geworden in de winkel. Veel mensen komen langs om fietsen te bekijken, te voelen en even een proefrondje te maken. Er zijn momenten geweest dat we geen klanten meer binnen konden laten, omdat het anders te vol zou worden in de winkel. Het is onvoorstelbaar eigenlijk.”

Er zijn momenten geweest dat we geen klanten meer binnen konden laten, omdat het anders te vol zou worden in de winkel

Ook bij Fyts-Wurk Wibo Koehoorn in Drachten is het drukker dan voorgaande jaren. ,,Veel mensen blijven thuis dit jaar en besteden hun vakantiegeld dan maar aan een fiets. Dat zeggen ze ook als ze hier in de winkel komen”, legt Matthijs Drost uit. ,,Ik denk dat we 25 procent meer verkopen dan normaal rond deze tijd. Negentig procent van de verkochte fietsen is trouwens elektrisch. Gelukkig hebben we nog genoeg op voorraad en komen er de komende tijd ook nog genoeg fietsen binnen, want fabrikanten kunnen er niet tegenop leveren.”

Drost heeft al mensen uit Leeuwarden, Hurdegaryp en Sumar over de vloer gehad, die in hun eigen woonplaats geen fiets meer konden krijgen. De beslissing om in april – tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis – extra fietsen in te kopen, pakt nu goed uit.

Drost: ,,Wij hadden zo’n grote vraag ook niet verwacht en waren eerst wat sceptisch over hoe het zou komen deze zomer, maar achteraf hebben we de juiste keuze gemaakt. We kunnen mensen daardoor nog de keuze geven tussen verschillende modellen.”

Ook Meindertsma merkt dat het steeds lastiger wordt om de winkel in Dokkum gevuld te houden, omdat fietsfabrikanten de enorme vraag amper aan kunnen. ,,We kunnen nog leveren, maar niet alles meer. We hebben mensen al ‘nee’ moeten verkopen. Dat wil je natuurlijk niet, maar de situatie is nou eenmaal bijzonder. Ook accessoires als kinderzitjes zijn momenteel lastig om binnen te krijgen. Een tijdje geleden hebben we de winkel bovendien een week moeten sluiten om alle verkochte fietsen op tijd af te kunnen leveren bij onze klanten.”

Drukte na sluiting sportscholen

Net als in Dokkum en Drachten is het ook bij Looper Fietsen in Sneek snel gegaan de afgelopen tijd. Volgens medewerker Rick de Boer zijn fietsen onder de duizend euro amper nog te verkrijgen.

,,De fietsen zijn niet aan te slepen de laatste maanden. Toen de sportscholen vanaf maart dicht gingen, werd de vraag naar racefietsen en mountainbikes erg groot. Mensen wilden toch in beweging blijven. En nu zie je dat ook de elektrische fietsen veel verkopen, omdat velen niet op vakantie gaan deze zomer. Het is dus druk. Erg druk zelfs.”

Nieuws

menu