Fietsers zijn weer welkom in centrum van Leeuwarden, vanaf vandaag is het weer mogelijk om te fietsen over de Nieuwstad en Wirdumerdijk

Fietsers mogen vanaf vrijdag weer over de Nieuwstad en de Wirdumerdijk fietsen. Het fietsverbod, dat alleen gold op vrijdag en zaterdag, wordt opgeheven.

Winkelend publiek met de fiets aan de hand op de Wirdumerdijk in Leeuwarden.

Winkelend publiek met de fiets aan de hand op de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Dit maakt de gemeente Leeuwarden bekend. Het fietsverbod werd ingesteld nadat het op Koningsdag te druk werd in de stad, waardoor bezoekers geen anderhalve meter afstand konden houden.

Fietsenrekken

Het verbod had ook te maken met rijen voor de winkels, en met de fietsenrekken die tijdelijk op de stoep waren gezet. De rijen zijn er niet meer en de fietsenrekken staan weer aan de weg. Er is dus geen aanleiding meer om het fietsverbod in stand te houden, aldus de gemeente.

Verder speelt mee dat de zaterdagmarkt weer langs de stoep is in plaats van op de weg. Hier was eerder voor gekozen zodat bezoekers aan de markt beter afstand konden houden. Dit besluit is teruggedraaid. De zaterdagmarkt zit de fietser nu dus ook niet meer in de weg.