Fietspont over Van Harinxmakanaal was een rustpunt

Over een week gaat de fietspont over het Van Harinxmakanaal bij Deinum uit de vaart. De nieuwe fietsbrug is dan klaar. Het wordt even wennen, want de overzet is populair.

Jan Visser gooit de trossen los om Sjoukje Bruining-van Loon met de pont over het Van Harinxmakanaal te zetten.

Jan Visser gooit de trossen los om Sjoukje Bruining-van Loon met de pont over het Van Harinxmakanaal te zetten. Foto: Jan Spoelstra

De wind is guur, de lucht bewolkt. Komt er regen? ,,Dat zou best kunnen”, zegt Jan Visser, schipper op de fietspont die anderhalf jaar lang passagiers over het Van Harinxmakanaal zette. De 62-jarige Leeuwarder werpt een blik naar buiten. Hij heeft hier warmere dagen meegemaakt.

Niet dat Visser het koud heeft. Hij zit in zijn eigen caravan, waar het straalkacheltje genoeglijk brandt. Op het aanrecht staan een koffiezetapparaat en een magnetron. Visser sleepte de caravan naar het kanaal toen hij werd ingehuurd om de pont te bedienen. De rest van de schippersploeg koos ervoor om in een bouwkeet te wachten op passanten. Die keet staat aan de overkant

Vissers caravan staat op het terrein van minicamping Van Harinxma, aan de kant van Deinum. Wie hier op de pont stapt, steekt over naar Ritsumasyl en Marsum. Die oversteek kan volgende week dinsdag voor het laatst worden gemaakt. De pont gaat uit de vaart, want de aannemer legt deze week de laatste hand aan de nieuwe fietsbrug over het kanaal. Die brug heeft een dek van biocomposiet (plantaardige vezels en hars) en dat is een noviteit.

Ik ga het missen, zeker weten. Ik heb hier een prachtig baantje. Lekker vrij

Visser vindt het verdwijnen van de pont jammer, vertelt hij in zijn caravan. ,,Ik ga het missen, zeker weten. Ik heb hier een prachtig baantje. Lekker vrij.”

De Leeuwarder werd anderhalf jaar geleden ingehuurd door Van Leersum Maritiem, de eigenaar van de pont. Visser maakt deel uit van een vier man sterke schippersploeg, die verantwoordelijk is voor het bedienen van het bootje. ,,Wij werken in een ploegendienst. Dat moet ook wel, want de pont vaart van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds, zeven dagen per week. Dan moet je elkaar afwisselen.”

Protest Dronrypsters bij start sloop brug over Van Harinxmakanaal

Het had een feestelijk moment kunnen zijn. Na zoveel jaar wordt dan eindelijk begonnen met de sloop van de brug, die wordt vervangen door een nieuwe overspanning. Maar in Dronryp is geen sprake van feeststemming.

Om schipper op de pont te kunnen worden, moest een kandidaat in het bezit zijn van een vaarbewijs. Geen overbodige luxe op het Van Harinxmakanaal, waar geregeld een vrachtschip voorbij komt. ,,Die schepen moeten we voor laten gaan”, zegt Visser. Ongelukken zijn er volgens hem in anderhalf jaar niet gebeurd.

De fietspont was van meet af aan in trek, zegt Visser. De inwoners van Deinum, Ritsumasyl en Marsum maakten er meteen veel gebruik van. Voor hen was de pont ideaal. Dankzij het vaartuig hoefden ze niet om te fietsen via het Richard Hageman Akwadukt in De Haak om Leeuwarden.

Sociale functie

Later ontdekten ook anderen de pont. ,,Afgelopen zomer was het hartstikke druk. Mensen die een blokje om wilden, pakten het pontje even mee”, vertelt Visser. Hij had geregeld een volle bak: twaalf personen met een fiets. ,,Je kunt rustig zeggen dat de pont z’n nut heeft gehad.”

Het pontje kreeg gaandeweg ook een sociale functie, signaleert de schipper. ,,Het is gezellig. Mensen komen even tot rust en maken een praatje. Daar kan ik echt van genieten.”

Het bewijs wordt een kwartier later geleverd. In de caravan gaat een bel, en dat betekent maar één ding: iemand wil worden overgezet. Visser trekt z’n jas aan en verlaat zijn warme onderkomen. Hij loopt het verharde paadje af en stapt op de pont. Aan de overkant staat een fietser te wachten. Voordat hij vertrekt doet Visser een zwemvest om. ,,Dat is een voorschrift. Passagiers hoeven geen vest om, maar wij nemen geen risico.”

De man aan de overkant is Klaas de Jong, een zeventigjarige inwoner van Marsum. Het gure herfstweer heeft hem er niet van weerhouden om de fiets te pakken. ,,Ik mag graag een tochtje maken. Het waait vandaag wel stevig, maar dat maakt niet uit. Ik heb een goede conditie. Heb ik te danken aan een leven lang sporten.”

Leuker dan brug

De Jong heeft de pont over het Van Harinxmakanaal al vaak gepakt. Dat hij uit de vaart gaat vindt hij jammer. ,,Dit heeft wel iets. Het is leuker dan een brug,”

De Marsumer is nog niet vertrokken of de volgende passagier meldt zich aan de overkant. Het is Sjoukje Bruining-van Loon. Ze komt uit Bitgum en is onderweg naar haar werk in Deinum. Dat ze binnenkort over de fietsbrug moet, is haar niet ontgaan. Kijkend naar de brug vraagt Bruining zich af of die niet te steil voor haar is. ,,Kom ik daar wel bovenop?” Visser denkt van wel. ,,Hij is minder steil dan je denkt.”

Als Bruining weer op haar fiets stapt, zoekt Visser het kacheltje in de caravan op. Het is bijna twee uur. Tijd voor de aflossing.

Nieuws

menu