Dit artikel is vandaag gratis

Film Grutte Pier bereikt de grens van 10.000 bezoekers: 'Ik ben blij en dankbaar dat we vandaag de 10.000e bezoeker hebben gehaald'

Tienduizendste bezoeker wordt in het zonnetje gezet. Op de foto v.l.n.r. Steven de Jong (regisseur), Isa Chui (16), Nynke Terra (docente Marne college) Foto: Martin de Jong

Donderdag brak de film Grutte Pier de grens van tienduizend bezoekers tijdens een filmcollege op het Marne college in Bolsward. Daarmee is de film de best bezochte Friestalige film in twintig jaar. De film draait sinds 27 oktober in noordelijke bioscopen.

Regisseur Steven de Jongh is tevreden met de aantallen: ,,Ik ben blij en dankbaar dat we vandaag de 10.000e bezoeker hebben gehaald. Jammer dat er wegens drukte in de filmagenda’s van bioscopen uit de Randstad nog geen plek is gemaakt voor Grutte Pier . Daarom zijn we des te blijer met de goede reacties en bezoekersaantallen in Fryslân.”

In bioscoop Pathé in Leeuwarden slaat de film aan merkte theatermanager Jan Paul Beverwijk al na de eerste week „Na een week passeerde de film hier al de vijfhonderd bezoekers.” Op dat moment stonde de film op plek vier van meest bezochte films in deze bioscoop. „Dat noem ik meer dan keurig voor een film uit de regio.”

Drie keer per dag vertoond

Pathé Leeuwarden is Grutte Pier daarom extra gaan promoten. Waar de film in de eerste week nog één à twee keer draaide werd dat al snel gemiddeld drie keer per dag. „Dat verdient hij met deze aantallen, als Fries kun je er niet omheen”, aldus Beverwijk.

Het algehele bioscoopbezoek lijkt weer toe te nemen. In oktober beleefden de bioscopen de hoogste bezoekcijfers sinds het begin van de coronacrisis. Bijna 800.000 mensen vonden in de herfstvakantie hun weg naar de filmzalen meldde de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Nieuws

menu