Dit artikel is vandaag gratis

De finalisten van de Duurzame Dertig zijn bekend

Jörgen de Jong en Marieke de Boer Foto: Simon Bleeker

De finalisten van de Duurzame Dertig zijn bekend. Maandag 27 juni wordt bij een bijeenkomst in De Sluisfabriek in Drachten duidelijk wie er met de prijzen vandoor gaan.

Het publiek heeft de afgelopen weken in groten getale gestemd op de Duurzame Dertig. En daar zijn nu negen finalisten uit komen rollen: drie per provincie Fryslân, Drenthe en Groningen. Zij kunnen zich gaan opmaken voor de spannende ontknoping volgende week tijdens de finaleavond.

Het gaat om de 3D-geprinte sloepen van recycled materiaal (Woudsend), Coöperatie Jouw Dagelijkse Kost (Leeuwarden), Pottle (Leeuwarden), De Streekboer (Leek), Makkelijke Moestuin (Den Andel), Energie VanOns (Groningen), Meten = Weten (Westerveld), Gastronomisch Voedselbos (Oostwold) en Vereniging Drentse Voedselbossen (Beilen).

Uit deze negen kandidaten kiest de jury maandagavond het podium met de winnaars. Die ontvangen 100.000 euro of 50.000 euro mediabudget om hun initiatief via de kanalen van Mediahuis Noord meer bekendheid te geven.

De Duurzame Dertig is een initiatief van Friesch Dagblad , Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant . Bijna honderd duurzame initiatieven uit de noordelijke provincies zijn afgelopen maand aangemeld voor de wedstrijd.

Wie zitten er in de jury?

De jury bestaat uit:
- Henk Moll, hoogleraar natuurlijke hulpbronnen in relatie tot duurzame productie en consumptie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
- Marissa de Boer, oprichter en ceo van SusPhos, een bedrijf in Heerenveen dat toonaangevend is op het gebied van het recyclen van fosfaat uit afvalstromen.
- Reinder Hoekstra, directeur van Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
- Thereza Langeler, klimaatverslaggever Dagblad van het Noorden .
- Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad .

Nieuws

menu