Dit artikel is vandaag gratis

Sayan Bervoets uit Oudehaske ontdekt dankzij corona een gat in de markt: fitnessles bij de mensen thuis

Sayan Bervoets van Fitstudio Sayan uit Oudehaske met zijn busje vol fitnessapparatuur. Foto: Simon Bleeker

Terwijl menig ondernemer de moed in de schoenen is gezakt met weer een lockdown, ontdekte Sayan Bervoets uit Oudehaske dankzij corona een gat in de markt: fitnessles bij mensen thuis. Hij heeft er een bus voor aangeschaft. ‘Fitnessbusje komt zo.’

,,Toen we in februari niet meer binnen mochten sporten, ben ik trainingen thuis gaan geven. Eerst kwam ik op een fietsje langs met een paar elastieken. Maar toen er ook behoefte bleek aan gewichten en ander materiaal werd dat lastig.”

Ook een bakfiets bleek niet geschikt waarop hij maar een bakwagen aanschafte. ,,Het was best een stap en een hele investering maar ik heb er geen moment spijt van. Het heeft me heel wat opgeleverd. De meeste klanten zitten in Oudehaske maar ik kom ook in Heerenveen en Joure. Dankzij mijn bus kan ik in deze lastige tijden eigenlijk overal op inspelen.”

Einde

Dat moest hij al eerder in maart 2020. Uitgerekend begin dat jaar voor zichzelf begonnen in de tot fitnesscentrum omgebouwde voormalige school, moest hij na drie maanden door corona de deur sluiten. Met onlinelessen via Zoom wist hij een voortijdig einde aan zijn droom te voorkomen vertelde hij eerder in deze krant.

Dankzij die stap en later het thuis aanbieden van lessen plus buiten fitnessles geven naast zijn centrum, gaat het hem zelfs in deze coronatijd voor de wind. Hij heef al twee assistenten in dienst genomen die zo nu en dan bij springen.

Van de ongeveer 130 klanten zijn er 15 bij wie hij langsgaat. ,,Het sporten gebeurt buiten, meestal op een parkeerterreintje om de hoek. De spullen liggen op karretjes die ik niet even bij mensen naar binnenrijd.” Kwetsbare apparaten als loopbanden gaan ook niet mee.

Hij denkt dat ook na corona een groep mensen thuis wil blijven fitnessen. ,,Ze vinden het wel makkelijk, hoeven geen oppas te regelen en zo. Ik heb dankzij corona een niche in de markt ontdekt.”

Raar

De buitenlessen hebben hem al nieuwe klanten opgeleverd. ,,Mensen staan raar te kijken als ze op een parkeerterreintje een groepje zien staan te fitnessen. Ze gaan langzamer rijden of, als ze langslopen, blijven ze even staan kijken. Een enkeling heeft zich ook opgegeven toen ze ons buiten bezig zagen.”

Bervoets beseft dat zijn oplossing niet voor iedere sportschool opgaat. ,, Ik heb een kleine sportschool met vooral klanten in de directe omgeving. Als je 2000 klanten hebt, kun je niet aanbieden bij ze langs te komen.”

Drempel

Hij merkt dat er veel behoefte is in groepsverband te sporten en fitnessen. ,,Door thuiswerken zitten we hele dagen en is het lastig de discipline op te brengen om te bewegen. Ik ken al mijn klanten persoonlijk. Mis ik iemand een tijdje dan app ik hoe het er mee staat en of ze nog een keer komen. Het is fijn te weten dat je op een training wordt gemist en dat kan je over een drempel heen helpen.”

Nieuws

menu