Fitnessdocent Sayan Bervoets houdt met online lessen hoofd boven water

Net een sportschool geopend en corona duikt op. Met online lessen weet Sayan Bervoets het hoofd boven water te houden. Hij hielp ook yogadocente Patricia Swanenberg digitaal te gaan.

Sayan Bervoets geeft in zijn eentje vanuit zijn sportschool in Oudehaske online training.

Sayan Bervoets geeft in zijn eentje vanuit zijn sportschool in Oudehaske online training. Foto: Niels de Vries

Toen vorige week zondag bekend werd dat scholen, horeca en sportclubs de deuren moesten sluiten, zakte bij de 22-jarige Sayan Bervoets de moed in de schoenen.

Begin dit jaar opende hij in een voormalig schoolgebouw in Oudehaske zijn eigen sportschool. Na drie maanden al de deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus zou de nekslag betekenen. ,,Net begonnen en dan al failliet, was wel de gedachte die door mijn hoofd schoot. Samen met mijn vader heb ik het oude schoolgebouw de afgelopen twee jaar verbouwd tot sportschool. Na de opening in januari dit jaar liep het gelijk zo goed, dat ik er een boterham mee kon verdienen. Ik zegde mijn vaste baan bij een sportschool in Heerenveen op, maar toen kwam dit.”

YouTube

Bervoets ging niet bij de pakken neerzitten en verzon een alternatief. Nadat hij de maandag na de afgekondigde maatregelen zijn klanten had afgebeld, zocht hij naar alternatieven. ,,Ik zag dat sommige sportschoolhouders filmpjes met oefeningen op YouTube zetten. Maar dan is er helemaal geen interactie tussen de docent en de deelnemers.”

Met het programma Zoom is die interactie wel mogelijk. ,,Mensen kunnen bij mij aangeven aan welke les ze willen meedoen. De deelnemers krijgen van mij een link en kunnen inloggen. Ik doe de oefeningen live voor mijn laptop en zij kunnen dat realtime via hun laptop volgen en meedoen.”

Het grote voordeel is dat niet alleen de deelnemers Bervoets zien, maar hij ook hen. ,,Zo kan ik ze toch wat aanwijzingen geven.”

Coronacrisis

Omdat de lessen toch minder persoonlijk zijn dan in de sportschool is de contributie aangepast. Maar als de zaken blijven lopen als nu denkt Bervoets dat zijn bedrijf de coronacrisis overleeft. ,,Ik krijg nu ook aanmeldingen uit Groningen. Met lessen via internet kan ik klanten werven in heel Nederland.”

Lege bierkratten, waterflessen, eetkamerstoelen en een streamcamera: met die dingen kun je al een uitdagende fitnessles verzorgen. Iepenloft Joure laat zien dat je als sportclub creatief moet zijn tijdens de coronacrisis. https://t.co/bffWhRZNR4

— Friesch Dagblad SPORT (@FD_sport) March 20, 2020

Hanneke Schmeides uit Oudehaske is een van Bervoets’ klanten die, nu de sportschool dicht is, via internet haar oefeningen doet. ,,Het is toch persoonlijker dan een fitness-training volgen op een YouTube-filmpje. Bervoets kent ons en voegt er iets persoonlijks aan toe. Dan geeft hij bijvoorbeeld aan dat een oefening vooral goed is voor een van deelnemers die last heeft van zijn schouder.”

De online lessen bevallen haar prima. ,,Met dit mooie weer neem ik mijn laptop mee naar buiten en ga lekker aan de slag in de tuin.”

Ook haar yogalessen volgt ze nu online. ,,Mijn yogadocent Patricia Swanenberg was al bezig YouTube-filmpjes met lessen te maken. Maar dan is er geen interactie. Ik wees haar op Sayans initiatief. Zij geeft nu ook realtime lessen.”

Enorme digibeet

De overstap van haar yogaklassen thuis naar online was voor Patricia Swanenberg een stap, maar het bevalt haar nu prima. ,,Ik ben een enorme digibeet, maar dankzij de hulp van Sayan en een kennis uit de ICT-wereld werk ik nu ook via Zoom”, zegt Swanenberg.

Het online lesgeven bevalt haar zo goed dat ze ook na het coronatijdperk online lessen blijft aanbieden. ,,Een vriendin uit Amsterdam vertelde me dat ze het heerlijk vindt om nu bij mij yogalessen te kunnen volgen. En er heeft zich ook een vriendin op Kreta bij mij voor lessen gemeld. Ik heb al een statief gekocht om de lessen te kunnen filmen.”

Hanneke Schmeides ziet de Oudehasker initiatieven als een win-winsituatie. ,,Zij kunnen nu in deze barre tijd het hoofd boven water houden, wij hoeven niet te vervetten. En het is ook een emotionele steun. Toen ik de eerste online yogales deed raakte me het toen ik Patricia’s stem hoorde. Het voelde als een warme jas.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu