Dit artikel is vandaag gratis

Flessenpost uit 1891 gevonden bij de renovatie van station Leeuwarden

De fles uit 1891. Foto: ProRail

ProRail heeft bij een renovatie van station Leeuwarden flessenpost uit 1891 gevonden. Het gaat om een fles met daarin vier briefjes met namen van drie postbodes en een conducteur. De fles zat verstopt in een van de balken van de perronkappen.

De kappen zijn in 1891 gebouwd en daarom toe aan renovatie, aldus ProRail. ,,Nu blijkt dus dat in hetzelfde jaartal als de bouw van de perronkappen ook een mysterieuze fles is achtergelaten.”

Een archeoloog bij ProRail, Jerry Huisman, deed meer onderzoek naar de fles. Daaruit blijkt dat de fles in de periode 1825 tot 1900 is gemaakt, en dat op een van de briefjes de naam van Arnoldus ten Hulscher staat. ,,Op dit briefje staat ook een datum, 25 november 1891. De handtekening van Arnoldus op het briefje is gelijk aan zijn handtekening op een trouwakte van 18 mei 1881. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat dit inderdaad flessenpost is van 25 november 1891”, aldus Huisman. De andere namen zijn Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema.

Het is nog onbekend waarom de mannen hun namen en een datum op papier hebben gezet, en deze vervolgens hebben ingemetseld in een balk. ,,Als de fles niet op zo’n obscure plek gevonden was, zou je kunnen denken dat iemand gewoon een lege fles bij zich had en hem ergens had weggegooid, maar dat is hier dus niet het geval.”

De spoorbeheerder vraagt iedereen die meer weet over de vier mannen om contact op te nemen.

Nieuws

menu