Forse toename van het aanmeldingen bij zwemscholen in Fryslân nu lessen na drie maanden weer mogen

Na ongeveer drie maanden stilte kunnen de zwemscholen weer los met lessen aan kinderen onder de twaalf jaar. De vreugde in de zwembranche is dan ook groot. ,,We zijn er echt aan toe om weer te beginnen”, aldus Johan Dijkstra, manager van zwemschool Laco in Oosterwolde.

Na ongeveer drie maanden stilte kunnen de zwemscholen weer los met lessen aan kinderen onder de twaalf jaar. De vreugde in de zwembranche is dan ook groot.

Na ongeveer drie maanden stilte kunnen de zwemscholen weer los met lessen aan kinderen onder de twaalf jaar. De vreugde in de zwembranche is dan ook groot. Foto: ANP

De zwemlessen zullen nog wel gepaard gaan met de nodige aanpassingen. Zo wordt aangeraden om thuis om te kleden, douchen kan niet, er zijn looproutes en er is extra tijd tussen de lessen om te voorkomen dat veel ouders tegelijkertijd komen. Ook zijn ouders niet welkom in de lesruimte.

,,Dat betekent dat je je kind even moet afgeven bij het zwembad, geen contact kunt hebben met de onderwijzer en niet even kan kijken bij de les. Er zitten natuurlijk nadelen aan, maar we zijn heel blij, vooral voor de kinderen die al zo lang geen les hebben gehad, dat we op deze manier weer van start kunnen”, zegt Hilko Mulder, manager van Swimfun in Joure.

Niet veel veranderd

Zwemscholen hadden voor de lesstop per half december ook al te maken met aanpassingen, dus anticiperen was eenvoudig. ,,Er is niet heel veel veranderd sinds toen. Het protocol dat we al hadden, kunnen we grotendeels aanhouden”, zegt Mulder.

Lees ook: Zwemscholen slaan alarm over langdurige sluiting door lockdown, grote financiële problemen dreigen

Ook Dijkstra zegt goed voorbereid te zijn. ,,Alles is al heel lang voor elkaar om op een veilige manier open te gaan. Gelukkig hebben we de faciliteiten en ruimte om looproutes aan te leggen en de afstand te waarborgen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op plekken op afstand van elkaar even wat aan- en uit doen.”

Uiteraard kun je niet voorkomen dat je af en toen wat correcties zult uitvoeren waarbij aanraking onvermijdelijk is

Voor de zwemonderwijzers zelf zijn er voor deze leeftijdsgroep geen extra restricties. ,,Wij zeggen als zwemonderwijzers: als het niet nodig is houden we gewoon afstand. We komen alleen bij noodzaak bij de kinderen in de buurt.” Ook in Oosterwolde wordt zoveel mogelijk afstand gehouden. ,,Uiteraard kun je niet voorkomen dat je af en toen wat correcties zult uitvoeren waarbij aanraking onvermijdelijk is, maar over het algemeen is afstand de stelregel.”

Enorme toename

Zijn de wachtlijsten inmiddels hoog opgelopen? ,,Dat valt mee”, zegt Dijkstra. ,,We kunnen de startdata van verschillende groepen wat uitspreiden en de instructeurs, die allemaal een stapje bij zetten, kunnen zich volledig richten op de zwemlessen.”

Lees ook: Inwoners Bolsward blijven fanatiek vechten voor behoud van zwembad Vitaloo in de stad

In Joure stromen de aantallen binnen. ,,We konden afgelopen drie maanden natuurlijk geen nieuwe leerlingen aannemen, dus dat hoopt wat op”, noemt Mulder. ,,Sinds het bekend is dat er weer zwemles mag worden gegeven, is er wel een enorme toename aan inschrijvingen. Je merkt dat ouders hebben gewacht op dit moment.”

We maken groepen om de aanwas zo snel mogelijk aan het zwemmen te krijgen, zodat iedereen straks weer zwemveilig is

Ze zijn druk bezig de toestroom in goede banen te leiden. ,,We willen natuurlijk de kinderen die al les hadden zo goed mogelijk weer op niveau krijgen door extra lessen aan te bieden. We maken groepen om de aanwas zo snel mogelijk aan het zwemmen te krijgen, zodat iedereen straks weer zwemveilig is.”

Nieuws

menu