Fotografen brengen bewoners van de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden beeld: ‘Ik hoop dat we met dit project mensen kunnen laten zien dat zij ertoe doen’

De wijk Heechterp-Schieringen staat voor een grote verandering, 24 portiekflats gaan neer. Voor sociaal fotoproject Welkom in Heechterp in Leeuwarden worden huidige wijkbewoners geportretteerd, maar pakken zij ook zelf de camera op om hun buurt vast te leggen.

Germ de Valk woont in de wijk Heechterp-Schieringen. Hij wordt op de foto gezet door Menno de Boer.

Germ de Valk woont in de wijk Heechterp-Schieringen. Hij wordt op de foto gezet door Menno de Boer. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Layla (3), in een lichtblauwe prinsessenjurk van Disney-film Frozen, staat hand in hand met broer Rayen (6) op een achtergronddoek in een witte partytent op het parkeerterrein bij supermarkt Poiesz. Die is ingericht als studio, waar inwoners van de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen gratis op de foto kunnen.

Vader Rawand Taha kijkt toe. Hij en zijn gezin moesten bij de bloemist aan hetzelfde parkeerterrein zijn en wonen niet in de wijk, vertelde hij de fotografen direct. Dat hindert niet. ,,Ze zeiden: je dochter heeft zo’n mooie jurk aan.”

Grote renovatie

De tijdelijke fotostudio was afgelopen zaterdag de aftrap van fotoproject Welkom in Heechterp , van Fotocollectief Leeuwarden, waarvoor wijkbewoners de komende tijd worden geportretteerd. Aanleiding daarvoor is de grote renovatie die de wijk (met grotendeels sociale huurwoningen) de komende tien jaar staat te wachten. De 24 portiekflats die tussen 1958 en 1963 zijn gebouwd – met in totaal 576 woningen – worden gesloopt. Het plan is nieuwbouw neer te zetten voor verschillende inkomensgroepen.

Initiatiefnemer van het fotoproject is Ton Groot Haar. Hij noemt de Franse documentaire Visages Villages uit 2017 van regisseur en fotograaf Agnès Varda en kunstenaar JR als voorbeeld. ,,Zij reden daarin met een busje door dorpen om mensen te fotograferen. Die foto’s werden uitvergroot op huizen geplakt. Je kon zien wat dat met mensen deed. Fotografie kan mensen verbinden. Als het over deze wijk gaat, gaat het vaak over: probleemwijk en slopen, maar hier wonen mensen zoals jij en ik. Ik hoop dat we met dit project mensen kunnen laten zien dat zij ertoe doen.’’

Verjaardagsvisite

Binnen het sociale fotoproject hebben Groot Haar en de drie andere fotografen uit het collectief - Dineke Kaal, Elske Riemersma en Menno de Boer – elk een eigen project. Aan een Syrisch gezin dat net in de tent op de foto is gegaan, vraagt De Boer bijvoorbeeld of hij later in het jaar met camera op hun verjaardag mag komen. Of ze nu wel of geen visite hebben, dat maakt niet uit, legt hij ze uit. Hij wil in beeld brengen hoe inwoners van Heechterp hun verjaardag vieren.

Kaal wil het straatbeeld in de wijk vastleggen en Riemersma is geïnteresseerd in verhalen en recepten van bewoners die niet in Nederland geboren zijn. Ze wil hen fotograferen tijdens het koken. Groot Haar portretteert kinderen uit groepen 7 en 8 van basisschool De Plataan in de wijk.

Bokshandschoenen

De gratis fotostudio van zaterdag was bedoeld als kennismaking met de wijkbewoners en trok veel publiek: van gezinnen die bij de supermarkt moesten zijn, tot mensen die al van de actie wisten en daarom komen kijken. Othman Alayobi, die in de wijk woont, komt net terug van zijn bokstraining. Hij haalt zijn handschoenen uit de rugzak en gaat daarmee op de foto. Hij wil wel meedoen met de projecten. ,,Het is een goed idee, creatief. Daar hou ik wel van.”

Fotograaf Groot Haar: ,,We proberen mensen enthousiast te maken. We worden langzamerhand wel wat bekender in de wijk en dan is het ook makkelijker foto’s maken. Anders denken mensen: wie zijn dat met die camera’s in de straat. Niet iedereen heeft zin om een camera over de drempel te laten. De een wil wel, de ander niet.”

Betrokkenheid vergroten

De projecten hebben onder andere als doel de betrokkenheid in en bij de wijk te vergroten. Bewoners zullen niet alleen voor de camera staan, maar na een fotocursus ook zelf foto’s gaan maken van hun wijk. Hun werk worden opgenomen in een grote buitenexpositie in de wijk. Kinderen van de Plataanschool gaan – ook na een fotocursus – dan weer ouderen in de wijk portretteren. Die foto’s zijn van april tot augustus volgend jaar te zien in Historisch Centrum Leeuwarden.

Willeke Betcke keek zaterdag toe hoe partner Frans Rolsma poseerde. ,,Meestal maakt hij de foto’s, nu komt hij er zelf eens mooi op”, zegt ze. Met een paar foto’s in de hand staat Rolsma even later weer bij zijn vriendin. Het stel woont pal tegen Heechterp aan en doet wel eens mee aan activiteiten in het wijkcentrum. Zestien jaar wonen ze er nu. ,,Je woont hier heel mooi centraal, je kunt alles zo bereiken”, vertelt Rolsma. Om eraan toe te voegen: ,,Niet aan teveel mensen vertellen hoor.”