Het Franeker Stadsfries is 'un spraak met syn eigen bysonderheden' en de officiële spelling is nu vastgelegd in het Franeker Woardeboek

‘Mutst nyt su sjantere’ en bijna 17.000 andere woorden van het Franeker Stadsfries zijn nu vastgelegd en beschreven in een woordenboek. ,,We hewwe ut Franekers as skriiftaal fan ‘e grôn ôf opbouwe mutten.”

Theo Kuipers met het Franeker Woardeboek (Franekers-Nederlands [inclusief Fries, Bildts en Liwwadders] en Nederlands-Franekers), voor het oude stadhuis in Franeker.

Theo Kuipers met het Franeker Woardeboek (Franekers-Nederlands [inclusief Fries, Bildts en Liwwadders] en Nederlands-Franekers), voor het oude stadhuis in Franeker. Foto: Marchje Andringa

Hun liefde voor het Franekers heeft wel iets met nostalgie te maken, geven Theo Kuipers en Wim Aalbers van Ut Genoatskap foar ut behoud fan ut Franekers grif toe. Ze zijn geboren en getogen Franekers, maar wonen nu elders, ,,en júst dat maakt ut ferlangen lòs om tòch met dy taal bezug te bliven en su ferbining te houwen met de eigen wurtels”, zegt historicus Kuipers, werkzaam bij Tresoar.

Nieuws

menu