Dit artikel is vandaag gratis

'Winter in Friesland' komt naar Fryslân: Het werk van de vergeten Leeuwarder schilder Christoffel Bisschop is volgend jaar te zien in het Fries Museum

'Winter in Friesland' van Christoffel Bisschop. Foto: Fries Museum

Het Fries Museum heeft het werk Winter in Friesland gekocht van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop. Het werk was vroeger erg populair en er waren veel reproducties van in omloop.

De schilder is in de vergetelheid geraakt. Met een grote tentoonstelling volgend jaar hoopt het museum daar verandering in te brengen.

Winter in Friesland is volgens het Fries Museum een van zijn meest ‘iconische werken’. Het schilderij, dat kon worden aangekocht dankzij de financiële steun van de Vrienden van het Fries Museum, toont een jong Hindelooper paar, dat geduldig wacht op het slijpen van de schaatsen zodat het eindelijk het ijs op kan gaan.

Reproducties

Bisschop exposeerde het werk eerst in Londen en vervolgens in Parijs. Het was direct een publiekslieveling, er verschenen dan ook vele reproducties van het werk. De kunstenaar werd door tijdgenoten een ‘gevaarlijke buur’ genoemd: zijn kleurrijke taferelen deden schilderijen rondom hem verbleken.

Kate Bisschop-Swift

Van 17 juni tot en met 7 januari 2024 duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928), het eerste werkend lid van Pulchri Studio.

Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als grote bron van inspiratie. In het bijzonder raakt Bisschop gefascineerd door het kleurrijke stadje Hindeloopen.

Alma-Tadema

Hoe populair de kunstenaars in hun tijd ook waren, tegenwoordig zijn veel van hen bij het grote publiek vergeten. Daar wil het Fries Museum verandering in brengen. In 2016-2017 organiseerde het Fries Museum al een tentoonstelling over Alma-Tadema.

Nieuws

menu