Herinner jij je de Sterke Yerke nog? In 1979 voeren vier Friese vrienden met dit vlot de oceaan over, nu komt het Fries Scheepvaart Museum met een tentoonstelling om bewustwording te creëren voor de plasticsoep op zee

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek wil mensen bewust maken van de plasticsoep in de zee. Daarom start zaterdag 24 september een nieuwe, interactieve tentoonstelling. Hierin staat het legendarische vlot de Sterke Yerke centraal.

De Sterke Yerke IV, de opvolger van het vlot dat de oceaan overstak.

De Sterke Yerke IV, de opvolger van het vlot dat de oceaan overstak. Foto: Simon van der Woude

We schrijven 1 augustus 1979. Vier Friese vrienden beginnen vanuit Harlingen aan een tocht over de Atlantisch Oceaan. Niet met een groot schip, maar met een zelfgemaakt vlot: de Sterke Yerke. Op die manier willen ze onderzoek doen naar de olievervuiling op zee én aandacht vragen voor die vervuiling. Die aandacht komt er, want de publieke belangstelling voor de actie is groot. En nog altijd spreekt het verhaal tot de verbeelding, zoals wel blijkt uit het programma van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Zij komen met een nieuwe tentoonstelling genaamd Expeditie Sterke Yerke, van olievervuiling tot plastic soup .

Strijden tegen plasticsoep

Nieuws

menu