Friesch Dagblad-journalist Erik Betten wint Schaduwprijs voor thrillerdebuut Quarantaine

Met Quarantaine heeft Friesch Dagblad-journalist Erik Betten De BookSpot Schaduwprijs 2019 gewonnen, de prijs van 2000 euro voor het beste oorspronkelijk Nederlandse thrillerdebuut. ,,Een boek dat getuigt van lef en vakmanschap! Vanaf de eerste bladzijde zit het tempo van deze actuele thriller er meteen in”, constateerde de jury woensdag bij de uitreiking in Amsterdam.

,,Heel erg blij”, is de schrijver en historicus uit Dronryp met de prijs die komt als ,,een mooie afsluiter van een interessant jaar”. Na eerdere boeken van zijn hand over geschiedenis, kunst en cultuur, waagde hij zich nu aan een thriller over een dodelijke bacterie die opborrelt in het Groningse gaswinningsgebied. ,,Toch wel heel spannend om te debuteren met een verhaal dat uit mijn eigen dikke duim is gezogen. Hoe zal het vallen bij de recensenten? Wat vinden de lezers ervan? Als je dan gaandeweg merkt dat er toch wel veel mensen aan het denken zijn gezet of gewoon blij zijn geworden van jouw boek is dat al geweldig. Deze prijs is dan nog eens een mooie bekroning.”

Blij en vereerd met deze prijs, maar vooral dankbaar voor het afgelopen jaar als debutant. Het was een jaar vol mooie en soms pittige lezersreacties en fijne ontmoetingen met mensen die de gok wilden wagen, of die kwamen vertellen wat het boek met ze had gedaan. Een voorrecht! https://t.co/POhBJwDSeE

— Erik Betten (@erikbetten) May 30, 2019

Wel viel de jury enigszins over het Fries dat hij mondjesmaat in zijn boek gebruikte. ,,De vraag waarom werd me ook op het podium gesteld”, zegt Betten. ,,Het boek gaat onder meer over hoe snel we elkaar kwijt kunnen raken als we niet naar elkaar luisteren en elkaar niet proberen te begrijpen. Het Fries vond ik in dat opzicht wel passend. Daarmee daag ik de lezer ook uit om wat moeite te doen om zich te verplaatsen in de ander.”

Quarantaine

Van Quarantaine, eerder ook genomineerd voor de prijs voor het Beste Groninger Boek en tevens kanshebber voor de Hebban Debuutprijs 2019, verscheen inmiddels een tweede druk. ,,Qua verkoopcijfers weet ik alleen die van 2018; toen waren er een kleine drieduizend exemplaren verkocht”, zegt Betten. Hij hoopt op een derde druk. ,,Ik verwacht niet te veel van de effecten van de Schaduwprijs maar in dat geval kan die mooi nog op de cover worden vermeld.”

Thrillerdebuut Friese schrijver getuigt volgens jury van lef en vakmanschap

Het thrillergenre smaakte in elk geval naar meer. Op 8 juni presenteert hij de opvolger, wederom een uitgave van uitgeverij Luitingh-Sijt-hoff, bij Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. ,,Toen ik in Amsterdam vertelde dat dat boek De prijs heet vond iedereen dat heel grappig.”

Gouden Strop

Naast de Schaduwprijs werd woensdag ook de BookSpot Gouden Strop voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige thriller uitgereikt. Die ging dit jaar naar Samantha Stroombergen. Ze won de onderscheiding van 20.000 euro met haar boek De witte kamer.

De bekendmaking van deze twee prijzen vormde tevens de aftrap van de Spannende Boeken Weken, waarin het populaire genre in Nederland centraal staat, dit jaar van 1 tot en met 21 juni.

Lees ook: Erik Betten beschrijft tweeduizend jaar terpgeschiedenis.

Nieuws

menu