Dit artikel is vandaag gratis

Friese Statenpartijen: lozingen in de Waddenzee zijn onacceptabel, zeven fracties vragen om opheldering

Vlaggen bij een vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina. Foto: ANP

Zeven Friese Statenfracties stellen vragen over berichtgeving in de media dat zuivelbedrijf FrieslandCampina afval- en koelwater zou lozen in de Waddenzee. De partijen willen weten of er ook langs de Friese kust water is geloosd.

Journalistiek platform Pointer kwam deze week met een onthulling dat FrieslandCampina in Bedum (G.) miljoenen liters vervuild water in de Waddenzee loost. In dit afvalwater zitten tonnen aan fosfaten en stikstof. Het bedrijf zou hiermee wegkomen, omdat de vergunning verouderd zou zijn.

Grote gevolgen

De fracties van GrienLinks, PvdA, FNP, PvdD, SP, D66 en de fractie Wiersma willen van de provincie weten hoe het mogelijk is dat dit gebeurt en of dit ook in Fryslân kan spelen. ,,De Waddenzee is een Unesco Wereld Erfgoed en een zeer kwetsbaar ecosysteem. Dergelijke (foutieve) lozingen kunnen zeer grote gevolgen hebben”, zegt Jochem Knol namens de partijen.

Woensdag vroegen partijen bij Wetterskip Fryslân ook om heldering. Ook in de Tweede Kamer zijn vragen gesteld, door de SP en de PvdA.

Nieuws

menu