Friese bedrijven doen oproep aan provinciebestuur: vraag Den Haag om meer steun
De landelijke coronasteun sluit niet aan bij de behoefte en situatie van de Friese midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat stelt de FNP op basis van een belronde onder Friese ondernemers. Die ondernemers geven aan niet genoeg te hebben aan de coronasteun vanuit het Rijk. De FNP roept het provinciebestuur in Statenvragen op om zich in Den Haag hard te maken voor de Friese ondernemer.
De landelijke coronasteun sluit niet aan bij de behoefte en situatie van de Friese midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat stelt de FNP. Foto: Shutterstock
Dat geldt bijvoorbeeld voor Ruurd van der Velde, eigenaar van een beddenzaak in Winsum. ,,De regelingen worden nu landelijk bepaald, maar er is een groot verschil tussen winkels in steden en op het platteland”, stelt hij. Hij komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), omdat zijn vaste lasten niet boven de 3000 euro uitkomen. ,,Maar mijn omzet is normaal gesproken misschien ook wel lager. De situatie is hier anders, dus daar ligt een rol voor de provincie.”
Van der Velde zou ook graag verruiming zien voor ondernemers op het platteland, omdat er minder besmettingen zijn. ,,In plattelânsprovinsje as Fryslân hat in oar soarte fan mkb as yn de Rânestêd”, zegt Sijbe Knol, fractievoorzitter van de FNP. ,,Hjir is njoggentich persint net sa grut. Deputearre Steaten moatte mei it fjild yn petear oft elkenien tefreden is oer de stipe. En se moatte lob-bye foar it Fryske mkb yn De Haach.”
Benepen
Ook is er kritiek op het soort steun dat er wel vanuit de provincie komt. Bijvoorbeeld van Douwe Gerlof Heeringa, die afgelopen jaar startte met waddenherberg De Friezinn in Westhoek. Hij had als startende ondernemer tot maart nog geen omzet en komt daarom niet in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
De provincie gebruikt deze crisis om de Friese ondernemer die kant op duwen. Dat vind ik nergens op slaan
Wat Heeringa stoort is dat de provincie steun aanbiedt in de vorm van vouchers en workshops. ,,Dat vind ik benepen. De provincie heeft als plan om ondernemers duurzamer, meertaliger of internationaler te maken, en gebruikt deze crisis om de Friese ondernemer die kant op duwen. Dat vind ik nergens op slaan. Ik mis bij de provinciale economie-afdeling een steunpakket voor de starter.”
Kapsalon
Nog een ondernemer met zorgen is Klaske Fennema uit Reduzum. Zij is eigenaar van kapsalon Kaphûs. Ook zij voelt zich niet gesteund in deze nieuwe situatie door de provincie. ,,Ik krijg helemaal niets van de provincie. Alle regelingen zijn landelijk, je moet het zelf uitzoeken.”
Ik krijg helemaal niets van de provincie. Alle regelingen zijn landelijk, je moet het zelf uitzoeken
En aan die regelingen heeft ze niks. Ze heeft geen 3000 euro aan vaste lasten (omdat haar drie man personeel niet meetellen), en krijgt ook geen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) omdat haar partner ook werkt. ,,Maar onze hypotheek is wel gebaseerd op twee salarissen.”
Lees ook: 2600 bedrijven in Fryslân doen steunaanvraag om lonen door te kunnen betalen tijdens coronacrisis
Ze krijgt wel NOW, maar dat is in de praktijk maar 50 procent van haar personeelskosten. En bij de eerste lockdown moest ze al dat geld terugbetalen, omdat ze erna meer omzet draaide, om het ‘achterstallig onderhoud’ bij haar klanten in te halen. Fennema kan het op deze manier zakelijk geen maanden meer uitzingen.