Friese bedrijven vragen in tweede ronde minder coronasteun aan

Bedrijven in Fryslân hebben samen ruim tachtig miljoen euro aan coronasteun ontvangen bij de tweede ronde van de NOW-regeling. Door de versoepelingen in de zomerperiode lijkt er minder steun nodig te zijn dan bij de eerste ronde.

Uitkeringen uit NOW2-regeling in Fryslân

Uitkeringen uit NOW2-regeling in Fryslân

De tweede ronde van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) heeft in totaal een lager bedrag aan steungeld richting Fryslân laten vloeien dan de eerste ronde in het afgelopen voorjaar. Uit cijfers van de UWV blijkt dat Friese bedrijven bij de tweede ronde tachtig miljoen euro aan voorschotten ontvingen om hun loonkosten te dekken. In de eerste ronde was dit 140 miljoen.

Van bouwbedrijven tot dorpshuizen en van vervoersbedrijven tot zwembaden; bijna 1700 Friese bedrijven deden een aanvraag en kregen vervolgens ook coronacompensatie. Bedrijven kwamen in aanmerking als zij ten minste 20 procent omzetverlies leden sinds de uitbraak van de coronacrisis, in de periode van begin juni tot eind september. Ze kunnen het geld gebruiken om tot 90 procent van hun loonkosten te betalen.

De gemeente die de meeste steun ontving, was Heerenveen, met in totaal ruim 21,5 miljoen euro aan ontvangen ondersteuning (zie kaart). Op Schiermonnikoog bleef de teller op 35.008 euro steken.

Arriva grootste ontvanger

De grootste Friese ontvanger is, net als bij de vorige tranche, vervoersbedrijf Arriva uit Heerenveen. Dat krijgt ruim tien miljoen euro. N.V. Personeel de Noord-Westhoek, dat personeel detacheert aan Arriva, krijgt nog eens twee miljoen euro.

Arriva wilde gisteren slechts een summiere reactie geven. ‘Net als alle andere OV-bedrijven heeft Arriva te maken met een grote omzetdaling en komt hierdoor in aanmerking voor NOW’, laat een woordvoerder schriftelijk weten. Door het virus zijn er veel minder reizigers in het openbaar vervoer.

Bedrijven kwamen in aanmerking als zij ten minste 20 procent omzetverlies leden

Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie krijgt ruim 1,5 miljoen euro. Dit bedrijf levert onder meer apparatuur voor concerten en is verder vooral actief in de evenementenbranche, waar de activiteiten al maanden stilliggen. Uitzendbureau AB Vakwerk uit Sneek (2,6 miljoen euro, verdeeld over vier bedrijfstakken) en bouwbedrijf Jorritsma uit Bolsward (1,3 miljoen) staan ook hoog op de lijst, net als staalbedrijf en bruggenmaker Solidd Steel uit Sumar (negen ton) en Quadient Technologies uit Drachten (8,5 ton), dat onder meer kantoormachines maakt. Voetbalclub SC Cambuur kreeg bijna een half miljoen euro, Thialf dik 230.000 euro. De horeca vult een groot deel van de lijst, net als metaalbedrijven en ondernemingen die in de vervoerssector (taxibedrijven en bussenbouwers bijvoorbeeld) actief zijn.

AB Vakwerk ziet omzet dalen

Directeur Marco Meijer van AB Vakwerk meldt dat zijn bedrijf personeel levert binnen veel sectoren die zijn geraakt door de coronacrisis. ,,De horeca bijvoorbeeld. En bedrijven die aan de horeca leveren. En vlak ook de internationale handel niet uit. Want veel import uit China lag lange tijd stil.” Hij meldt dat veel uitzendbureaus het moeilijk hebben. ,,Bij anderen is het nog erger dan bij ons.”

Als gevolg van de coronacrisis zag AB de omzet dalen. Het geld uit de NOW2-regeling is nodig om personeel door te betalen. Door de regeling kon een forse ontslaggolf worden voorkomen. ,,Dus wij zijn er erg blij mee.” Het bedrijf vroeg in de eerste ronde een vergelijkbaar bedrag aan, maar Meijer denkt geen aanvraag te hoeven doen bij de derde ronde. ,,Er gloort nu gelukkig hoop door het vaccin. Maar je weet het nooit.”

Faillissementengolf dreigt

Die derde regeling, de NOW3, loopt van oktober tot juli 2021. Die negen maanden zijn in drie stukken opgeknipt, waarbij de looncompensatie afneemt van 80 naar 60 procent van de personeelskosten. Voorzitter Sieger Dijkstra van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord pleit ervoor dat deze derde tranche niet wordt afgebouwd. ,,Wij maken ons erg zorgen voor de komende periode, met name om de evenementenbranche en de horeca. De budgetten die zij hebben zijn langzaam opgedroogd en we zullen nog lang op positieve vooruitzichten moeten wachten.”

Dijkstra houdt er rekening mee dat het aantal faillissementen volgend jaar een stuk hoger uitvalt. ,,Dit jaar kon het dankzij alle regelingen nog uitgesteld worden, waardoor het aantal faillissementen opvallend laag is. We houden er echter rekening mee dat er volgend jaar minder werk is. Ook doordat gemeenten minder geld te besteden hebben en er minder infrastructurele projecten worden aanbesteed.”

Dat er bij de tweede ronde in Fryslân minder vaak een beroep werd gedaan op de NOW dan tijdens de eerste ronde heeft volgens hem vooral met de versoepelingen te maken. ,,De horeca mocht weer open en veel mensen gingen in het binnenland op vakantie, waarvan velen ook Fryslân aandeden.”

Veel horecazaken

Tussen de kleinere bedrijven die geld hebben gekregen uit de NOW2 staan vooral veel Friese horecazaken, zaken in persoonlijke dienstverlening (zoals kappers) en detailhandel. Bij de vorige ronde vroegen bijna 4500 Friese bedrijven steun aan. Veel daarvan stortten het geld wel terug, omdat het niet nodig bleek. Achteraf moeten ondernemers altijd aantonen dat hun voorschot terecht is aangevraagd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder dat Friese bedrijven landelijk gezien het minst happig zijn op steunregelingen. Overigens kwamen bij de tweede ronde van de NOW ook landelijk minder aanvragen dan bij de eerste. KLM was op landelijke schaal de grootste aanvrager.

Sinds afgelopen maandag kunnen bedrijven zich inschrijven voor de derde ronde van de NOW. Voor eenmanszaken is er een andere regeling, de TOZO. Vanuit de provincie zijn ook meerdere compensatiepotjes ingericht. Nieuwe regelingen vanuit het Provinsjehûs zijn in ontwikkeling.