Dit artikel is vandaag gratis

Je (land)bouwvoertuig registeren kan nog vier maanden goedkoop, maar Friese boeren en bouwers maken daar maar weinig gebruik van

De wervingssticker van de RDW voor het registreren van (land)bouwvoertuigen. Foto: Halbersma Peter

Boeren en bouwbedrijven hebben nog een krappe vier maanden om hun (land)bouwvoertuigen voor weinig geld en zonder keuring te registreren om gebruik te kunnen maken van de openbare weg. Landelijk is nu 42 procent van deze voertuigen aangemeld voor een kentekenbewijs. Dat is weinig, maar in Fryslân ligt dat percentage nog veel lager: 24 procent.

Dat meldde de RDW vrijdag. Vooral werk- en wegenbouwvoertuigen en de bijzondere (land)bouwvoertuigen (zogeheten MMBS’en) blijven achter in de registratie. Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld graafmachines, veegmachines, minitrekkers en heftrucks, maar ook toeristische wegtreintjes, rijdende winkels en grote zelfrijdende oogstmachines.

De Rijksdienst vermoedt dat veel eigenaren niet weten dat ze hun voertuig moeten registreren. Wie die kennis wel heeft, wordt opgeroepen chassisnummer, bouwjaar, merk, type en handelsbenaming snel te verzamelen voor de registratie. Er wordt gevreesd voor wachttijden als eigenaren de handeling uitstellen tot eind dit jaar.

In de eerste acht maanden zijn landelijk in totaal 231.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd.

Nieuws

menu