Friese boeren leveren door bezemactie ruim vijfduizend kilo bestrijdingsmiddelen in: 'Het is een uitkomst'

In de landbouw worden tientallen soorten gewasbestrijdingsmiddelen gebruikt. Als ze niet meer toegestaan zijn, zitten boeren vaak met de handen in het haar. Het is nogal een kostenpost om ze te laten afvoeren. Daarom organiseerden de provincie Fryslân, LTO Noord en adviesbureau CLM een inzamelingsactie.

Gewasbestrijdingsmiddelen

Gewasbestrijdingsmiddelen Foto: FD

Deze zogenoemde bezemactie leverde 5725 kilogram aan bestrijdingsmiddelen op van akkerbouwers, fruittelers, loonbedrijven en veehouders. ,,Het is een uitkomst”, zegt regiobestuurder akkerbouw Tineke de Vries van boerenbelangenorganisatie LTO Noord.

,,Je hebt zoveel verschillende gewasbestrijdingsmiddelen en als het niet meer is toegestaan en je hebt nog een pakjes of flesjes over dan heb je een probleem. Volle pakken kun je wel terugsturen, maar niet als ze zijn aangebroken. Voorheen kon het nog bij het chemisch afval van de gemeente worden ingeleverd, maar tegenwoordig moet je een gespecialiseerde afvalverwerker laten komen. Dat kost veel geld.”

Laddok en Trifanex

In totaal deden 144 boeren mee aan de actie, vooral akkerbouwers. ,,Er zaten ook wel een paar veehouders bij met middelen voor bijvoorbeeld maïs en oud-boeren die nog spul over hebben. Het is mooi dat het nu weg is, voor het misschien in verkeerde handen komt en er niet goed mee om wordt gegaan.”

Sommige producten mochten al sinds 1999 niet meer worden gebruikt, zoals Laddok en Trifanex. Het was de eerste keer dat een dergelijke bezemactie in Fryslân werd gehouden. Het is nog niet bekend of er op termijn weer een actie komt. ,,Misschien wel, maar dan zal nog wel even een poosje duren.”