Dit artikel is vandaag gratis

Friese gemeenten vangen al ruim 700 Oekraïense vluchtelingen op en bieden al zeker 1578 plekken aan. Maar er moeten meer bij

De opvang van Oekraïnse vluchtelingen in het dorpshuis De Moeting in Tzum wordt nu opgedoekt. Foto: ANP

De gemeenten in Fryslân hebben zeker 1578 plekken gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. 1031 daarvan zijn operationeel en zeker 708 bedden zijn inmiddels bezet door Oekraïners. Dat meldt Veiligheidsregio Fryslân.

Ruim een maand geleden kregen alle veiligheidsregio’s in Nederland opdracht om elk tweeduizend opvangplekken te realiseren voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchtten. Duizend daarvan moesten op korte termijn beschikbaar zijn, een opdracht waaraan Fryslân tijdig wist te voldoen.

Veiligheidsregio Fryslân verwacht dat het gaat lukken om binnenkort die andere duizend plekken ook allemaal gereed te hebben. ,,Maar we zijn er nog niet. Er moet nog wel wat gebeuren om dat aantal te halen”, zegt woordvoerder Amarins de Haan.

De vluchtelingen worden volgens De Haan verdeeld over de provincie. Ruim vijfhonderd opvangplekken zijn echter nog niet operationeel. Dat is bijvoorbeeld het geval op Ameland. Het eiland heeft bedden beschikbaar, maar kan niet dezelfde zorg bieden als locaties op het vasteland en dat kan problemen opleveren voor vluchtelingen die worstelen met oorlogstrauma’s, aldus de woordvoerder. ,,Dat betekent overigens niet dat er geen vluchtelingen naar Ameland komen, maar op dit moment zijn die plekken nog niet nodig.”

Hotel in Sneek

Verschillende Friese gemeenten maakten de afgelopen dagen nieuwe locaties bekend waar Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Zo gaat Súdwest-Fryslân de komende dagen het Amicitiahotel in Sneek inrichten voor circa honderd Oekraïners. De gemeente zegt dat het hotel volledig zal worden ingezet om vluchtelingen op te vangen. Gasten die reeds een kamer hadden geboekt, worden omgeboekt naar een ander hotel. Súdwest-Fryslân richtte eerder al hotel Galamadammen nabij Koudum in voor vluchtelingen en verwacht nog meer locaties.

Waadhoeke heeft eveneens afspraken gemaakt voor een nieuwe opvanglocatie. Een deel van woonzorgcentrum Nij Statelân in Menaam wordt ingericht om 25 tot dertig vluchtelingen op te vangen. De vleugel van Nij Statelân staat sinds een jaar leeg, omdat de oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd naar Ienhoarnstate, verderop in het dorp, aldus de gemeente. Waadhoeke vangt sinds eind maart ook mensen op in de dorpshuizen in Achlum en Tzum.

Tweede locatie in Harlingen

Ook op andere plekken zijn gemeenten extra opvangplekken aan het klaarmaken. Harlingen vangt al Oekraïners op in de Maritieme Academie en schrijft op haar website bezig te zijn een tweede opvanglocatie in te richten. Ooststellingwerf vangt reeds vluchtelingen op in Hotel Appelscha en schrijft in een e-mail aan het Friesch Dagblad dat er daarnaast drie woningen op een vakantiepark beschikbaar zijn, voor in totaal vijftien mensen.

Hoeveel opvangplekken er uiteindelijk nodig zijn, is nog onbekend. De Veiligheidsregio houdt er al rekening mee dat Fryslân de vraag krijgt méér dan tweeduizend plekken te leveren. ,,Er zijn nog steeds mensen onderweg vanuit Polen. Hoeveel daarvan naar Nederland komen is nog onbekend”, aldus De Haan.

Nieuws

menu