Friese gemeenten welwillend over opvang

Veel Friese gemeenten zoeken serieus naar ruimte voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Dat concludeert commissaris van de Koning Arno Brok na een extra overleg dat hij dinsdagmiddag had met Friese gemeenten.

Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in het noodcentrum van het COA op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Harskamp.

Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in het noodcentrum van het COA op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Harskamp. Foto: ANP

Brok was niet alleen verrast over de hoge opkomst - ,,hast alle gemeenten wiene fertsjintwurdige” - maar ook over de bereidwilligheid van een groot deel van de gemeenten om opvangruimte te zoeken. ,,En dat dienen se net mei obligate termen. Der binne kânsryke ynspanningstasizzings dien.” Hij wilde geen exacte getallen noemen.

Verzoek

De extra vergadering was belegd na een verzoek van het rijk om te kijken of en waar er meer Afghaanse (en andere) vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stuurden twee weken geleden een brief met de boodschap dat opvanglocaties vol raken en er dus meer plekken nodig zijn.

Twee weken

Brok leidde het overleg in zijn functie als rijksheer, legt hij uit, niet als commissaris. Het zijn namelijk de gemeenten die over opvangruimte gaan, de provincie heeft er niets over te zeggen. Hij verwacht binnen twee weken te horen welke gemeenten concreet voor opvang kunnen zorgen.