Friese palingaak uit Heeg is weer terug uit Londen

De Korneliske Ykes II, een replica van de palingaak Korneliske Ykes uit 1872 en eigendom van Stichting De Palingaak, voer op 15 juni vanuit Heeg richting Londen om daar onder andere als vlaggenschip van een wereldcongres over duurzaam vissen te fungeren.

De aankomst van palingaak Korneliske Ykes II in Heeg gisteren.

De aankomst van palingaak Korneliske Ykes II in Heeg gisteren. Foto: Simon Bleeker

Het was voor het eerst sinds tachtig jaar dat een palingaak de oversteek maakte zoals palinghandelaren dat eeuwenlang gedaan hebben. Ooit voeren zo’n zestien Friese aken tussen Fryslân en Londen, met aan boord levende paling voor de vismarkt aan de Theems.

In 1936 hielden vissers daarmee op, omdat het niet meer voldoende opleverde. In 1999 ontstond het idee om de Korneliske Ykes te reconstrueren. De aak die uiteindelijk gemaakt werd, vaart al sinds 2009. Al tien jaar was Stichting De Palingaak van plan om de oversteek naar Engeland nog eens te maken, om zo de herinnering aan de palingvisserij en palinghandel levend te houden.

Wind zat de Korneliske Ykes II op de terugreis goed mee

Het was een prachtige reis, vertelt Klaas Smit, freelance journalist en opvarende van de palingaak. De heenreis verliep voorspoedig, al was er veel tegenwind. De Korneliske Ykes II heeft in tegenstelling tot haar voorganger navigatieapparatuur en een motor, maar die motor werd zo min mogelijk gebruikt.

Bijzonder moment

,,Niet alleen om het duurzaam en net als vroeger te doen: het heeft gewoon niet veel zin om met de motor aan tegen de stroom in te gaan. Dus toen de wind minder werd, hebben we de rest van de reis net zo gevaren als vroeger: we voeren met de stroom mee en als de stroom tegenzat, gooiden we het anker uit en wachtten we.”

Voor het eerst in tachtig jaar vertrekt er morgen weer een palingaak uit Heeg naar Londen. In het ruim van de Korneliske Ykes II gaat duizend pond levende paling mee. https://t.co/Gv8Bpw2FPg

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) June 14, 2019

De binnenkomst in Engeland was heel bijzonder, vertelt Smit. ,,We hebben het als een eer gevoeld om deze tocht na tachtig jaar weer te maken en ook als eerbetoon aan al die vissers die dit vroeger deden. Als je dan Engeland binnenkomt en de Tower Bridge ziet, is dat een bijzonder moment.”

Dagtochten

In Engeland heeft de aak aangelegd aan de Hermitage Moorings, waar open dagen rondom klassieke schepen plaatsvonden. In de week daarop werden dagtochten gemaakt over de Theems en door de Tower Bridge. Daar bezocht de Korneliske Ykes II de Dutch Mooring, waar haar voorganger vroeger een vrije ligplaats had.

Smit: ,,De Hermitage Moorings is een verzameling drijvende steigers waar veel oude Nederlandse vrachtschepen liggen die permanent bewoond worden. We lagen daar tijdens de open dagen om mensen een kijkje op de palingaak te geven en te vertellen over de geschiedenis van de palingvisserij”.

Op 26 juni legden overgevlogen gasten uit Nederland, medewerkers van de Nederlandse ambassade in Londen, en bestuursleden van de Sustainable Eel Group een krans in de Dutch Church, ter nagedachtenis aan omgekomen bemanningsleden van palingaken.

Palingaak

Tot slot deed de Korneliske Ykes II dienst als vlaggenschip van de Sustainable Eel Group, organisator van een congres over duurzame palingvisserij. De Sustainable Eel Group zet zich in voor bescherming en herstel van de palingstand.

Smit: ,,In de palingvisserij is een forse illegale handel aan de gang. Jonge glasaaltjes horen op te groeien in zoet water om als volwassen palingen weer uitgezet te worden in zout water zodat ze kunnen paaien. Maar ze worden veel gesmokkeld naar China, waar ze als lekkernij gegeten worden. Er gaat nu al zo’n 3,5 miljard euro om in deze illegale handel. De verwachting is dat dit de komende jaren zal verdubbelen”.

De terugreis naar Nederland verliep snel, vertelt Smit: de wind zat de hele reis mee. Op 29 juni deed de palingaak Oostende aan en in de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 juli meerde ze af in de haven van Scheveningen.

De terugreis werd in delen afgelegd om meer mensen de kans te geven mee te varen. Afgelopen weekeinde lag de aak in Den Helder, tijdens het Dutch Wooden Boat Festival. Gistermiddag rond vijf uur kwam het schip weer aan in Heeg.

Lees ook: Friese palingaak is reclame voor de kerk in Londen

Nieuws

menu