Friese politie druk met fraude en overlast

De uitbraak van corona en aanverwante maatregelen leiden tot een verschuiving van de criminaliteit in Fryslân, blijkt uit gisteren gepubliceerde politiecijfers. Minder mishandelingen, maar meer fraude en jeugdoverlast.

Uit cijfers van de politie blijkt dat er minder mishandelingen, maar meer fraude en jeugdoverlast is in de coronatijd.

Uit cijfers van de politie blijkt dat er minder mishandelingen, maar meer fraude en jeugdoverlast is in de coronatijd. Foto: ANP

Het totale aantal delicten dat de politie registreert, is sterk afgenomen, vergeleken met diezelfde maanden in voorgaande jaren. Afgelopen maart en april werden er respectievelijk 1570 delicten en 1558 delicten genoteerd. In 2019 waren dat er 1699 en 1874, en in 2018 1762 en 1699. Misdrijven waarvan geen aangifte is gedaan, worden niet in deze cijfers meegenomen.

De daling is te zien bij verschillende soorten misdrijven. Het aantal inbraken was de afgelopen twee maanden respectievelijk 57 en 53, terwijl dat vorig jaar nog 72 en 126 was. Sinds januari 2012 (de oudste cijfers die online staan) was het aantal inbraken niet zo laag als dit jaar. Het aantal diefstallen van fietsen ligt ruim 30 procent lager dan vorig jaar.

Zo worden links verstuurd om een gedesinfecteerde nieuwe pinpas te bestellen

Het aantal zaken van zakkenrollerij halveerde, net als het aantal mishandelingen: 79 in maart en 62 in april, tegenover 132 en 131 in diezelfde maanden in 2019. Het is door het virus rustiger op de straat en de kroegen zijn dicht, wat vermoedelijk bijdraagt aan de daling. Ook het aantal geregistreerde winkeldiefstallen lag lager, vermoedelijk doordat winkels (deels) dicht waren.

Dat veel volwassenen thuis blijven, blijkt ook uit het aantal ongevallen waarvan de politie op de hoogte werd gebracht: 250. Dat zijn tachtig minder dan in diezelfde periode in 2019.

Niet alle misdaad nam af. Het aantal bedreigingen bleef grofweg hetzelfde, net als de geregistreerde gedigitaliseerde misdaad. Het aantal fraudegevallen lag wel aanzienlijk hoger dan vorig jaar: 284 en 329, tegenover 211 en 187. Hier zitten veel digitale misdrijven bij.

Mondkapjes

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) ziet al een tijdje dat deze fraudemisdrijven in coronatijd een vlucht nemen. Zo worden mensen opgelicht door ‘malafide webshops, die corona-gerelateerde producten zoals mondkapjes aanbieden’.

Ook gaan volgens het CCV veel e-mails over corona rond die zogenaamd door overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Daarin worden bijvoorbeeld links verstuurd om een gedesinfecteerde nieuwe pinpas te bestellen. Zo komen criminelen aan andermans bankgegevens. Afgelopen week werden nog meer dan 350 meldingen gedaan van nep-sms’jes uit naam van de Belastingdienst, zogenaamd over een betalingsachterstand die moest worden betaald.

Het aantal Friese overlastmeldingen is nog niet volledig aangevuld. Wel valt te zien dat het aantal meldingen van overlast door jeugd sterk toenam, van 354 en 334 in 2019 naar 447 en 714 in 2020. Jongeren gingen de afgelopen maanden niet naar school of sport, en waren dus mogelijk meer op straat te vinden. Overlastmeldingen worden overigens ook vaak bij gemeenten gedaan.

De politie maakte eerder deze week melding van meer geweld tegen politieagenten in coronatijd. Hiervan zijn geen regionale cijfers gepubliceerd. Huiselijk geweld en burenruzies waren niet gespecificeerd in de cijfers van gisteren.

Nieuws

menu