Friese praktijkscholen gaan culinaire strijd met elkaar aan: 'In koken kun je al je creativiteit kwijt'

Overkokende pannen, hoog vuur en heerlijke geuren. De keuken van csg Comenius Zamenhof in Leeuwarden, vormde dinsdag het decor van een kookwedstrijd voor praktijkschoolleerlingen uit Fryslân. ,,Koken geeft je de vrijheid om lekker te experimenteren.”

Hillie Hoekstra en Georgina Mekkes tijdens de wedstrijd.

Hillie Hoekstra en Georgina Mekkes tijdens de wedstrijd. Foto: Marchje Andringa

Ondanks de drukte in de keuken, werken de leerlingen met een bijna serene toewijding aan hun gerechten. ,,Alles onder controle”, zegt Björn Reitsma die paddenstoelen aan het snijden is. Hij maakt met zijn teamgenoot varkenshaas met brie, champignons en pommes carré. ,,We hebben het gerecht een paar keer geoefend en ik denk dat we wel goed bezig zijn.” Hij zit in zijn examenjaar en droomt van een carrière in de horeca. ,,Je kunt mensen blij maken met lekkere gerechten en daarnaast kun je lekker experimenteren en improviseren. In koken heb je de vrijheid om creatief te zijn.”

Nieuws

Meest gelezen