Friese scholen juichen versoepeling quarantaineregels toe, mits het veilig kan. 'Het enorme tekort aan invulkrachten is echt een belemmerende factor'

Friese basisscholen staan veelal positief tegenover het versoepelen van de quarantaineregels rond coronabesmettingen in de klas. Punt van zorg is wel hoe dat ook veilig kan, met name voor de leerkrachten.

Docenten willen liever niet terug naar online lesgeven.

Docenten willen liever niet terug naar online lesgeven.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde maandag aan het ministerie van Volksgezondheid om vanaf 20 september geen hele basisschoolklassen meer naar huis te sturen als één leerling positief getest is. Het kabinet besluit later deze maand over mogelijke versoepelingen van de quarantaineregels in het primair onderwijs. Het RIVM meldde dinsdag juist dat het aantal besmettingen vooral onder kinderen in de basisschoolleeftijd flink is toegenomen.

In diverse regio’s werden in het nog kersverse schooljaar daarom al tientallen klassen naar huis gestuurd. ,,Bij ons is dat nog niet voorgekomen”, zegt Prakash Peereboom, directeur van de Dominee Hasperschool in Akkrum. Voor de 130 leerlingen op zijn school hoopt hij dat de versoepelingen er komen.

Onrust

Toch valt het advies niet bij al zijn personeel goed. ,,Vooral de onduidelijkheid en constante veranderingen zorgen voor onrust. Eerst zouden kinderen nauwelijks corona overdragen, toen toch wel. Nu wil men versoepelen, maar het virus is nog niet weg”, verklaart hij. ,,Wat als een leerkracht ziek wordt? Vervanging is vanwege het tekort aan invalkrachten niet zomaar geregeld. En ik heb bijvoorbeeld ook een leerkracht die mantelzorger is voor zijn ouders. Ik snap heel goed dat die liever geen risico’s wil nemen.”

Klaar met digitaal onderwijs

Qua onderwijs vaart iedereen er wel bij als de versoepelingen er komen, vindt Lineke Bakker, directeur van De Oerdracht in Exmorra en De Foareker in Easterein. ,,Met digitaal onderwijs zijn we wel een beetje klaar, met steeds weer omschakelen tussen online en klassikaal helemaal. Een school is veel meer dan op afstand lesgeven.”

Van onrust onder ouders of leerkrachten heeft zij niets gemerkt. ,,Maar ook leerkrachten moeten zich veilig voelen. Zeker als ze kwetsbare personen in hun omgeving hebben gaan we kijken hoe we hen kunnen beschermen, desnoods door het ruilen van werkdagen bij besmettingen.”

Ook bij de vijf scholen van PCBO Ferwerderadiel kan het OMT-advies op draagvlak rekenen, zegt directeur-bestuurder Ben Mooibroek. ,,Door hele klassen naar huis te sturen zitten vaak ook vooral gezonde kinderen thuis. En de meeste van onze leerkrachten zijn voor zover ik weet gevaccineerd.”

Zoektocht

Scholenkoepel Noventa in Achtkarspelen – dat vorig jaar meerdere van zijn elf scholen en zelfs noodopvanglocaties moest sluiten toen de Britse mutatie van het coronavirus er rondwaarde - juicht de versoepelingen van harte toe ,,Fysiek onderwijs is beter dan online”, zegt directeur-bestuurder Harrie Steenstra.

,,Maar het wordt nog wel een zoektocht naar hoe je al je leerkrachten tegemoet kunt komen. Je zou als het spannend wordt tegen diegenen met kwetsbaren in hun omgeving willen zeggen: blijf maar even thuis. Maar het enorme tekort aan invulkrachten is daarbij echt een belemmerende factor.”

Zorgen om ventilatie

Geen van de genoemde scholen(koepels) moest dit schooljaar al klassen naar huis sturen. Hayo Bohlken, bestuurder van Rayon Noord van de Algemene Onderwijsbond, heeft ook geen signalen gehad dat dit in Fryslân een veelvoorkomend probleem is.

,,Wel krijg ik ook berichten van leerkrachten die de versoepelingen angstig tegemoet zien. Dat is naar mijn idee wel een steeds kleinere minderheid. Het zijn dan met name oudere leerkrachten en meestal zitten de zorgen vooral in slechte ventilatie op hun scholen, volle klaslokalen en het koudere herfst- en winterweer dat in aantocht is. Het gaat er dus niet zozeer om dat ze niet voor de klas willen staan, maar vooral om hoe dat veilig kan.”