Friese mbo- en hbo-studenten varen een week lang mee met de Bark Europa op zoek naar elkaar, zichzelf en avontuur

Een vlucht uit de coronaslaap, een lang gekoesterde wens, een droom die uitkomt; elk van de 25 Friese studenten had een andere aanleiding om dit weekend aan boord te stappen van opleidingsschip Bark Europa.

Studenten van het Friesland College en NHL-Stenden worden uitgezwaaid in Harlingen.

Studenten van het Friesland College en NHL-Stenden worden uitgezwaaid in Harlingen. Foto: Simon Bleeker

Het Nederlandse tallship Bark Europa vervoert vaker groepen studenten die op zee dingen leren die ze in de schoolbanken niet kunnen leren. Maar aan dit soort tripjes hangt een prijskaartje. ‘Kan dat niet anders?’, vroeg Gabriëlle Copini , docent aan het Friesland College zich af toen ze het schip per toeval in de haven van Terschelling zag liggen. Ze stapte op de schipper af. Binnen drie maanden lag er een plan om Friese mbo- en hbo-studenten een week lang op het schip mee te laten varen.

,,Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze opleidingen inhoud te geven”, zegt Copini. ,,Op het Friesland College besteden we veel aandacht aan de global goals , dus hoe studenten zelf bij kunnen dragen aan een betere wereld. Op de Bark Europa komt alles samen: samenwerken, dingen leren, persoonlijke ontwikkeling en dat met oog voor de omgeving.”

Kansengelijkheid

Kansengelijkheid vindt ze heel belangrijk. ,,We wilden al onze studenten de mogelijkheid geven mee te kunnen doen.” Studenten moesten hun deelname daarom motiveren, maar ze werden ook gevraagd zelf sponsorgeld op te halen om de reis te kunnen betalen. Daarmee leerden de studenten ook dat ze iets terug moesten doen voor het Friese bedrijfs- en maatschappelijke leven. De manier waarop bepaalden ze helemaal zelf.

Robin Schotanus (19 jaar) uit Sneek maakte bijvoorbeeld promotiemateriaal voor The Tall Ships Races in Harlingen. Richard Klompstra (32 jaar) uit Wirdum bedacht een flessenbonactie bij zijn werkgever Albert Heijn. Evita van den Berg (19 jaar) uit Drachten bakte 25 cakes en verkocht die in haar eigen omgeving.

Dat zo’n gemixte groep met studenten van de entree-opleiding tot aan het hbo zo’n avontuur aangaat, is precies waar Copini op had gehoopt. ,,Ik ontmoet mensen die ik anders nooit had ontmoet”, zegt ook Richard. ,,Daar kijk ik heel erg naar uit.” Maar hij kan ook iets van zijn bucketlist afstrepen. ,,Want meevaren op zo’n tallship, dat wilde ik al heel lang.”

Sterrenhemel

Mees Spoelder (25 jaar), die een media-opleiding doet aan NHL Stenden, combineert de trip met een video-opdracht. ,,Ik mag de reis op beeld vastleggen.” In tegenstelling tot de andere studenten ging hij al eens eerder mee. ,,Ik weet dus een beetje wat ik kan verwachten. Ik kijk uit naar het uitzicht op zee als je de mast inklimt.” Evita hoopt op een mooie sterrenhemel.

Voor Robin staat vast: dit wordt geen cruise. ,,We gaan in elk geval twee keer vier uur per dag zeilen in verschillende diensten. Dat gaat ook ’s nachts gewoon door”, zegt hij. Tussendoor zijn er workshops: van debatteren tot conflicten oplossen. ,,Bij de selectie van de studenten hebben we gekeken naar hoe open en nieuwsgierig ze zijn naar de wereld om hen heen”, zegt Copini. ,,Maar ze moeten ook flexibel zijn en een beetje lef hebben. Dat komt met deze groep wel goed.”

,,De wind bepaalt waarschijnlijk waar we heen varen”, zegt Robin die zowel korte broeken als regenkleding en dikke zeilkleding inpakte. ,,We stappen volledig uit onze comfortzone. Het wordt één groot avontuur.”