Friese teststraten kunnen de drukte nog aan, maar vakantiegangers drukken op de capaciteit van GGD Fryslân

Het is druk in de Friese teststraten. Dat komt deels door een toename van het aantal besmettingen onder jongeren. Een tweede oorzaak zijn vakantiegangers die een negatieve testuitslag moeten laten zien om op vakantie te kunnen.

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus.

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus. Foto: ANP

Voor die laatste groep springt de GGD bij omdat de teststraten van de overheid (Testen voor Reizen) de drukte niet meer aankunnen. ,,Woensdag en donderdag liep het aantal vakantiegangers dat naar de Friese teststraat kwam op tot vijfhonderd”, zegt Jan Arendsz van GGD Fryslân. Dat verwondert hem niet omdat de schoolvakantie officieel vrijdag begint.

Capaciteit

In totaal kwamen er donderdag 1800 mensen naar een teststraat in Fryslân. Dat zijn er veel meer dan in de afgelopen weken. De maximale capaciteit van teststraten in Fryslân is 2300 per dag.

GGD Fryslân kan de drukte nu nog wel aan. ,,Maar we gaan wel afspraken maken met het rijk over het maximum aantal reizigers dat we aankunnen”, zegt Arendsz. ,,Mensen met klachten die zich willen laten testen gaan voor. We zijn er voor de volksgezondheid. Als die in het geding komt, moeten we nee verkopen aan reizigers.”

Hij denkt dat zo’n duizend reizigers per dag het maximaal haalbare is voor GGD Fryslân om te testen.

Jongeren

De kans dat GGD Fryslân nee moet verkopen aan reizigers acht Arendsz wel aanwezig, omdat het aantal besmettingen onder jongeren snel oploopt. Op donderdag kwamen er in Fryslân 83 nieuwe coronabesmettingen bij. Woensdag waren dit er nog 49. In de afgelopen week lag het aantal besmettingen op gemiddeld 33 per dag.

,,Zeker 60 procent van het aantal positieve tests is van de groep 18 tot 29 jaar”, zegt Arendsz. Uit bron- en contactonderzoek van GGD Fryslân blijkt dat veel besmettingen in het uitgaansleven worden opgelopen. ,,Groningen telt momenteel het hoogste aantal besmettingen op de 100.000 inwoners. We zien dat besmettingen van Friezen ook hieraan te linken zijn.”

De overige leeftijdsgroepen zijn in veel mindere mate vertegenwoordigd. ,,Ongeveer 10 procent van de positieve tests is van de groep tussen de 30 en 40 jaar. 12 procent van de positieve tests is van de groep 12 tot 18 jaar”, aldus Arendsz.

Ziekenhuizen

De meeste besmettingen zijn gemeld in de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân: 21 en 20 besmettingen. Friese ziekenhuizen merken nog niks van de toename. Jonge mensen die besmet raken, worden over het algemeen minder ziek van het coronavirus dan oudere mensen.