Dit artikel is vandaag gratis

Friese theaters starten seizoen met controles aan de deur: 'Een besluit dat je met tegenzin neemt'

Een corona testevenement van Fieldblab in de Stadsschouwburg De Harmonie in april 2021. Bezoekers moesten negatief zijn getest op corona. Bij de programmering wordt er rekening gehouden met de avondklok, zodat het publiek op tijd weer thuis is. Foto: Paul Bergen

Liever zouden ze hun deuren weer voor iedereen openen, maar de Friese theaters starten het nieuwe culturele seizoen met controles op test- of vaccinatiebewijzen bij de entree. Toch overheerst het vertrouwen in een goed seizoen.

Als een echte keuze voelt het niet. Door om test- en vaccinatiebewijzen te vragen mogen theaters twee derde van hun zalen vullen. Het enige alternatief, als ze niemand willen uitsluiten, is het handhaven van de anderhalvemeterregel in hun zalen. ,,Maar dan kan ik maximaal 86 bezoekers binnenlaten. Dat kan nooit uit”, verwoordt Titia Huisman, directeur van theater De Koornbeurs in Franeker het dilemma. ,,Ik moet dus aan de deur controleren. Dat stoort me. Ik wil hierin eigenlijk geen partij zijn.”

Met tegenzin

,,Een besluit dat je met tegenzin neemt”, vindt ook directeur Stef Avezaat van De Lawei in Drachten. ,,We namen hem toch, omdat het ook onze ambitie voor dit seizoen is om de zalen weer zo vol mogelijk te krijgen. Dat zien we als onze verantwoordelijkheid naar de samenleving toe, de artiesten en de producenten.”

Zijn theater start vanaf 20 september met het vragen om test- en vaccinatiebewijzen. ,,Dan begint - met bijvoorbeeld Najib Amhali en het Noord Nederlands Orkest - bij ons de programmering waarbij dat er voor de publieksaantallen echt toe doet. Rond die tijd is er ook weer een coronapersconferentie. Hopelijk horen we dan dat we hier ook weer snel vanaf zijn.”

Vooraf even angstig

Het Posthuis Theater in Heerenveen wacht eveneens tot 20 september. ,,We wilden mensen eerst zonder drempels hun weg naar het theater weer laten vinden”, zegt directeur Geert Dijkstra. ,,Daardoor konden we voor de zomer maar 100 tot 130 mensen een plek bieden, met controles 260. Liever laat je iedereen toe, cultuur is voor iedereen en er gaat ook veel gemeenschapsgeld naartoe.”

Een eerste proef met controles aan de deur was er afgelopen zaterdag, bij buitenfestival Fan ticht nei iepen van het Posthuis Theater en Bigband Heerenveen. ,,Vooraf was ik wel even angstig; we kennen allemaal de beelden van massale demonstraties. Maar de weerstand was minimaal. Zo nu en dan was er wel een discussie, maar ook altijd begrip.”

Enkeling weigeren

Bij Theater Sneek hebben ze al meer ervaring. ,,Inmiddels hebben we zes voorstellingen van onze eigen musicalvooropleiding Muzt en twee van cabaretier Bert Visscher gehad”, vertelt directeur Wiebren Buma. ,,Met name bij Muzt merkten we dat nog niet iedereen goed voorbereid kwam. Bij Bert Visscher ging het eigenlijk al heel goed.”

Toch moesten ze een enkeling de toegang weigeren. ,,Maar die zijn op één hand te tellen, evenals het aantal onbegripvolle mensen. Daar staan juist heel veel positieve reacties tegenover, van mensen die blij zijn dat er zo weer wat kan en mag.”

Langzaam gewenning

Ook De Harmonie in Leeuwarden vraagt sinds 1 september om test- en vaccinatiebewijzen. ,,We merken dat het langzaam gewenning wordt”, zegt hoofd programmering Jelle van der Meulen. ,,Als je gevaccineerd bent en je code eenmaal paraat hebt, is het voortaan ook snel klaar.”

Hier hoefden ze nog geen bezoekers te weigeren. ,,We hebben ook speciale helpers paraat staan die bijvoorbeeld kunnen helpen met het installeren van de CoronaCheck-app.”

Goede moed

Of het aan het toegangsbeleid ligt, weten ze niet, maar alle theaters merken dat de kaartverkoop nog niet terug is op het oude niveau. ,,De gevestigde namen verkopen wel goed maar je ziet bijvoorbeeld dat mensen nog minder dan anders ‘op avontuur’ gaan bij bijvoorbeeld jong talent”, aldus Stef Avezaat.

Toch overheerst goede moed. ,,Na een wat moeizame start heeft onze kaartverkoop een boost gehad sinds ons programmaboekje eind augustus op de mat viel. Het lijkt dus goed te gaan komen”, denkt Dijkstra. ,,Voor grote voorstellingen die verder na de persconferentie gepland staan, gaan we er ook al vanuit dat we alle stoelen weer mogen bezetten”, besluit Van der Meulen. ,,Het is lastiger om last-minute nog extra kaarten te verkopen. Maar dat doen we ook omdat we er vertrouwen in hebben dat meer versoepelingen volgen en dat het een mooi seizoen gaat worden.”

Nieuws

menu