Friese verkeersdode vaak oud of juist jong
Er zijn dit jaar in Fryslân tot nu toe twintig doden gevallen in het verkeer. Dat zijn er twee meer dan de politie in 2018 registreerde.
Kinderen houden een verkeerscontrole op de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Foto: ANP
Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF), dat de dodelijke ongevallen in dit jaar tot 24 december heeft bijgehouden. Vorig jaar registreerde de politie achttien verkeersdoden.
Uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek later echter dat er vorig jaar niet achttien, maar 27 doden in het Friese verkeer zijn gevallen.
Dertig dagen
,,Het CBS rekent ook ongevallen mee waarbij geen politie aanwezig is geweest, en ongevallen waarbij het slachtoffer pas later overleed, tot een periode van dertig dagen na het ongeluk”, legt gedeputeerde Avine Fokkens uit, voorzitter van het ROF.
Het is dus nog te vroeg om vast te stellen of het uiteindelijke aantal verkeersdoden in Fryslân dit jaar is toe- of afgenomen, ,,maar elk slachtoffer is er een te veel”. Het gaat opvallend vaak om ouderen en jongeren. Elf van de twintig waren zestig jaar of ouder, zeven waren er tussen de tien en dertig jaar oud. Het ging om vijftien mannen en vijf vrouwen.
Eenzijdig
Onder de slachtoffers waren zeven mensen in een auto, vier fietsers, drie motorrijders, twee scootmobielers, twee scooterrijders, een bromfietser en een voetganger. Zeven ongelukken waren eenzijdig.
Je kunt als overheid de veiligste wegen aanleggen, maar als mensen zelf niet veilig rijden, kan het toch misgaan
Fokkens krijgt van de politie niet per geval te weten wat de precieze oorzaak was - of iemand bijvoorbeeld afgeleid was door de telefoon of te hard fietste met een e-bike. ,,Dat heeft met privacy te maken. Maar voor mij als beleidsmaker is dat wel lastig. Het is een discussiepunt in onze gesprekken met de politie en het Openbaar Ministerie.”
Handhaving
Ze vindt dat er bij de handhaving van verkeersregels bij de politie wel een tandje bij mag. ,,Van boetes gaat een afschrikwekkende werking uit.”
Alle doden vielen op verschillende wegen, waaronder niet meer dan vijf provinciale. Om onveilige punten in het wegennet op te lossen, heeft Fokkens vier miljoen euro beschikbaar.
Ook betaalt de provincie mee aan lespakketten over verkeerseducatie op scholen. Het streven van nul verkeersdoden in Fryslân ziet Fokkens nog niet zo snel gebeuren. „Je kunt als overheid de veiligste wegen aanleggen, maar als mensen zelf niet veilig rijden, kan het toch misgaan.”