Friezen kochten vaker camper of caravan

Een op de zes Friese meerpersoonshuishoudens heeft nu een camper of caravan. In de provincie staan nu ruim 32.000 van zulke kampeervoertuigen geregistreerd.

Een op de zes Friese meerpersoonshuishoudens heeft nu een camper of caravan

Een op de zes Friese meerpersoonshuishoudens heeft nu een camper of caravan Foto: Pixabay

Alleen in Drenthe is het percentage voertuigbezit onder gezinnen groter: bijna een op de vijf meerpersoonshuishoudens daar heeft een camper of caravan. Fryslân was in de afgelopen vijf jaar wel de grootste stijger: het aantal geregistreerde kampeervoertuigen nam hier met 4,4 procent toe sinds 2015.

Dat blijkt uit een analyse van brancheorganisatie Bovag van databureau RDC. Gemiddeld bezat per 1 september dit jaar een op de negen huishoudens een camper of caravan. Het aantal voertuigen nam overal toe, behalve in Zuid-Holland (1,1 procent minder dan in 2015) en Drenthe (0,8 procent minder). In die laatste provincie staan nu een kleine 28.000 voertuigen. In verhouding is het voertuigbezit in deze provincie nog wel het grootst.

Gekeken naar absolute aantallen staan in Noord-Brabant de meeste campers en caravans

Na Fryslân waren onder andere Gelderland, Noord-Brabant en Limburg grote stijgers. Gemiddeld steeg het aantal kampeervoertuigen in Nederland met 1,7 procent.

Gekeken naar absolute aantallen staan in Noord-Brabant de meeste campers en caravans: ruim 94.000 stuks. In heel Nederland staan er momenteel ruim 558.000 geregistreerd. Bijna tienduizend meer dan vijf jaar geleden.

Campers

Volgens de Bovag nam het aantal campers in heel Nederland toe van 93.000 in 2015 naar ongeveer 138.500, een stijging van bijna 50 procent. Utrecht was met 55,5 procent de grootste stijger. Fryslân volgde met 54 procent (nu negenduizend campers), daarna volgen Overijssel (52 procent erbij) en Zuid-Holland (51 procent). In Fryslân en Drenthe heeft nu bijna een op de twintig huishoudens een camper.

Afgelopen maand meldde de branche-organisatie een flinke stijging van caravan- en kampeerautobezit onder jongeren, sinds de corona-uitbraak. Het aantal caravaneigenaren in de leeftijdscategorie tot 35 jaar nam tussen 1 april en 1 juli 2020 met 6,6 procent toe.

Camperverkoop stijgt: stallingen overvol

Campers en caravans worden dit jaar flink meer verkocht. Nu veel mensen dit jaar niet met het vliegtuig gaan, hebben velen een oplossing voor in Nederland gezocht. En dat betekent ook dat de stallingen voor campers en caravans bomvol zitten.