Dit artikel is vandaag gratis

Er zijn ook Friezen die zaterdagavond meelopen met de fakkeltocht in Groningen: 'We zijn solidair met Groningen'

Al in 2014 werden er fakkeltochten georganiseerd in Groningen om te protesteren tegen de gaswinning. Zaterdagavond opnieuw. Foto: ANP

Zaterdag wordt in Groningen een fakkeltocht gehouden vanwege de verhoogde gaswinning en de subsidieperikelen van afgelopen maandag. Organisatoren zijn de Groninger Bodem Beweging en de SP. Ook Friezen trekken uit solidariteit naar de Groningse binnenstad.

,,Het is uitermate herkenbaar dat de veiligheid van inwoners elke keer het onderspit delft ten opzichte van de economische belangen. Wij trekken samen op met lokale overheden maar elke keer wordt ons belang weer terzijde geschoven door Den Haag”, zegt Monique Plantinga, voorzitter van Stichting Tsjingas. ,,Wij gaan naar de fakkeltocht. Wij zijn solidair met Groningen.”

Vlak voor de installatie van het nieuwe kabinet maakte demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat de gaswinning in het Groningenveld niet wordt gehalveerd in 2022, maar nog een jaar op hetzelfde niveau blijft. Met als argument de leveringszekerheid. Achterliggende oorzaak is de vertraging van de bouw van een stikstoffabriek om buitenlands gas geschikt te maken voor onze gasstellen en cv-ketels, en vertraging in de energietransitie in Duitsland, waar Nederland een leveringscontract mee heeft.

Vernedering

Bovenop die tegenslag voor Groningen kwam de beperkte subsidieverstrekking ter genoegdoening van schade en onzekerheid aan de rand van het aardbevingsgebied. Aan het digitale en fysieke loket was afgelopen maandag maar voor de helft van de 53.000 gedupeerden geld beschikbaar. Een vernedering, aldus het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman. ‘Tijd voor respect voor Groningen’ heet de manifestatie vanaf 20.00 uur op de Vismarkt dan ook.

Stichting Tsjingas maakt zich er hard voor om verdere gaswinning in het zuidoosten van Fryslân tegen te gaan. Met de sluiting van het veld in Groningen in het vooruitzicht, richt het rijk zich steeds meer op (uitbreiding van) kleine velden, ook in onze provincie. Volgens Plantinga maken bewoners zich zorgen over de impact van de winning op het klimaat, bodemdaling, bevingen, chemische middelen in water en bodem, en over schadeafwikkeling. De stichting zegt zich benadeeld te voelen door het ministerie van EZK, dat op te grote afstand van omwonenden zou staan.

Ternaard

Anna Anjema, voorzitter van Stichting Fêste Grûn in Ternaard, voelt ook mee met de Groningers: ,,Ik vind het heel erg hoe het kabinet met Groningen omspringt nu. Er is afgesproken dat de gaskraan dichter zou gaan en dan liggen er toch nog contracten waardoor er weer meer gas geleverd moet worden.”

Daarnaast is er bij Fêste Grûn weerwil tegen het aanboren van een gasbel onder de Waddenzee, vanaf Ternaard. Het ergste vindt Anjema het wanneer de overheid zaken achterhoudt: ,,Ik vind niet dat er eerlijk wordt gehandeld, in heel veel situaties niet. Als je iets weet hoor je dat naar buiten te brengen, hoe lastig het ook is”, verwijzend naar de afspraken met Duitsland.

Onzuiver en niet transparant – antwoorden op vragen blijven uit -, zegt Anjema over de handelswijze bij het rijk. Het liefst ziet Fêste Grûn dat er gezocht wordt naar alternatieve energiebronnen, zodat de omgeving van Ternaard de Groningse problematiek bespaard blijft. Anjema is wel realistisch, ze begrijpt dat er nog gas geboord zal worden, maar de overheid moet daarover transparant zijn. Dan weten stichtingen, lokale overheden en inwoners waar ze aan toe zijn.

De Groningse problematiek leeft ook hier, sluit Anjema af: ,,Ik kan helemaal achter de fakkeltocht staan. Misschien ben ik er zelf wel!”

Nieuws

menu