Dit artikel is vandaag gratis

Friezen voelen zich in sterke mate verbonden met de provincie waarin ze wonen

De Friese vlag. Pixabay

Friezen voelen zich in sterke mate verbonden met de provincie waarin ze wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Twente. Alleen Zeeuwen scoren hoger op het thema verbondenheid (72 om 71 procent).

In het rapport ‘ Meer zicht op het democratisch middenbestuur ’ valt daarnaast te lezen dat 39 procent van de Friezen het gevoel heeft dat mensen in de rest van Nederland neerkijken op hun provincie. Mensen uit Drenthe (59 procent), Groningen (58), Zeeland en Limburg (beide 53) hebben dit gevoel nog sterker.

Uit het onderzoek blijkt ook dat precies de helft van de Friezen de naam van de commissaris van de Koning (Arno Brok) kent. Alleen Drenthe scoort met 56 procent hoger. Het landelijk gemiddelde ligt op slechts 17 procent.

Ook qua kennis van de correcte benaming voor het waterschap (Wetterskip Fryslân) scoort de Friese bevolking met 26 procent beter dan het landelijk gemiddelde (22 procent), maar hier blijken mensen uit Zeeland (45 procent), Groningen (31), Gelderland en Noord-Brabant (beide 26) beter op de hoogte.

Nieuws

menu