Dit artikel is vandaag gratis

Friezen worden ook kleiner, maar blijven de langste bewoners van Nederland. Bekijk hier of jij boven of onder het gemiddelde van generatiegenoten uit jouw provincie uitsteekt

Nederlanders worden steeds kleiner, Friezen blijven het grootst.

De Nederlandse bevolking wordt kleiner. Vrouwen geboren in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, stelt het CBS. Groningers, Friezen, Drenten en Overijsselaren zijn de langste mensen van het land.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat vrijdagochtend op basis van cijfers uit eigen gezondheidsenquêtes en die van de GGD’en en het RIVM. Voor mannen is het verschil tussen mensen geboren in de jaren tachtig en van 2001 één centimeter.

De onderzoeken zijn gebaseerd op ‘zelfrapportage’, wat wil zeggen dat mensen zelf opgeven hoe lang ze zijn. In totaal zijn de lengtes geanalyseerd van 719.000 in Nederland geboren mensen. Per geboortejaar is de gemiddelde lengte op 19-jarige leeftijd ingeschat.

Tot aan 1980 groeiden Nederlanders flink: mannen geboren in 1930 werden gemiddeld 175,6 centimeter, vijftig jaar later was daar 8,3 centimeter bijgekomen. Vrouwen groeiden in dezelfde periode van 165,4 centimeter naar 170,7 centimeter. Bij de generaties na begin jaren tachtig is de lengtegroei gestopt.

Immigratie

De lengteafname hangt volgens het CBS deels samen met immigratie van minder lange bevolkingsgroepen en de daarna in Nederland geboren kinderen. Maar ook onder generaties bij wie beide ouders of alle vier de grootouders in Nederland zijn geboren stagneerde de gemiddelde groei.

Nederlanders zijn nog steeds het langste volk ter wereld. In 2020 was ruim een op de vijf jonge mannen minstens 190 centimeter lang en 7 procent was langer dan 195 centimeter. 12 procent van de jonge mannen was in 2020 korter dan 175 centimeter. Onder vrouwen haalde bijna een op de tien die in 1980 werd geboren minstens 180 centimeter. Dit aantal loopt voor de jongste generatie vrouwen wel weer wat terug.

Noord versus Zuid

Mensen in het noorden van Nederland zijn groter dan die in het zuiden. Het gaat volgens het CBS om een ‘opvallend groot’ verschil. Een jonge Fries is al decennia zo’n 3 tot 3,5 centimeter langer dan een jonge Limburger. Bij de vrouwen uit deze provincies ligt dit verschil rond 3 centimeter. Limburgers zijn ook direct de kleinste Nederlanders, gevolgd door de Brabanders en de Zeeuwen. Friezen, Groningers, Drentenaren en Overijsselaren zijn de langste mensen van het land.

Friese mannen geboren tussen 1980 en 1989 zijn gemiddeld 185,2 centimeter lang. In het decennium erna ‘kromp’ de Friese man naar 185,0 centimeter. De langste Friese dames werden ook in de jaren tachtig geboren met een gemiddelde lengte van 171,8 centimeter. Dat nam daarna af naar 171,3. Vrouwen in Fryslân zijn sinds de jaren 1940 de grootsten van Nederland (soms met een gedeelde eerste plek). Friese mannen steken sinds de jaren vijftig boven de rest van Nederland uit.

Nieuws

menu