Geraldina Dijkstra uit Oudebildtzijl raakte tijdens haar wereldreis verliefd op de sterrenhemel van Australië en emigreerde daarheen. Nu maakt ze een kinderboek over licht in de Australische nacht.

Geraldina Dijkstra uit Oudebildtzijl raakte tijdens een wereldreis verknocht aan het Australische eiland Tasmanië. De spectaculaire sterrenhemel die ze hier kon ervaren inspireerde haar tot het maken van een ‘glow in the dark’-kinderboek, een primeur op het eiland, dat inmiddels ook in Nederland aftrek vindt.

Geraldina Dijkstra met exemplaren van haar boek over licht in de Australische nacht.

Geraldina Dijkstra met exemplaren van haar boek over licht in de Australische nacht. Foto: FD

Een groot gedeelte van Australië, Nieuw-Zeeland en Azië stond nog op de planning, toen Dijkstra tijdens haar wereldreis in 2012 een rigoureus besluit nam: ze zou zich permanent vestigen op Tasmanië. ,,Vanaf het eerste moment was ik verkocht, het is een fantastische plek. Er is zoveel verschil in landschap en biodiversiteit. Je krijgt onderweg elke tien minuten een compleet nieuwe omgeving te zien. De plannen veranderden dus enigszins. Inmiddels ben ik nog steeds niet in Azië geweest”, grapt Dijkstra.

Nachtfotografie

Het idee voor een boek ontstond ongeveer vijf jaar geleden, tijdens de opleiding die Dijkstra volgde tot grafisch ontwerper en een project die ze hiervoor moest uitvoeren. Dijkstra was in Nederland werkzaam als videojournalist in Hilversum en had een grote interesse voor visuele media.

In Australië werd haar interesse voor de nachtfotografie gewekt, geïnspireerd door de sterrenhemel die ze daar aantrof. ,,Dat is een wereld van verschil met Nederland, waar veel meer mensen dicht op elkaar wonen en er veel lichtvervuiling is. Ik was verbaasd over de schoonheid van de nacht en de grote hoeveelheid sterren. Ik wist dat ik hier iets mee moest doen.”

Lockdown

Tijdens de corona lockdown besloot Dijkstra dat de uitwerking van het idee groter moest worden dan alleen een project voor haar opleiding. ,,Op zo’n moment lijkt de tijd meer stil te staan en bedenk je wat je graag wil. Dit was iets waar ik me op deze periode kon richten en vanuit huis kon doen.” De lockdown duurde in Tasmanië slechts van begin april tot halverwege juli vorig jaar.

,,We hebben gelukkig nooit meer terug gehoeven. In Nederland is de situatie echter anders. Graag zou ik weer terug gaan naar Oudebildtzijl, want twee zussen hebben afgelopen anderhalf jaar een kindje gekregen, maar daar moet ik nog even op wachten.” Gelukkig kwam er, mede dankzij de lockdown, wel een kinderboek.

Zuiderlicht

In het verhaal raken twee kinderen hun ouders na een etentje in een restaurant kwijt. Op een zoektocht om hun ouders terug te vinden komen de kinderen langs allerlei lichtgevende fenomenen. Naast de sterrenhemel, gaat het boek ook over meer nachtelijk licht, gebaseerd op de nachtfotografie van Dijkstra. ,,Zo heb ik bijvoorbeeld ook het Zuiderlicht kunnen zien en fotograferen, een geweldige ervaring.”

Ook komt bioluminescentie aan bod, lichtgevende organismen. ,,Dit is een interessant fenomeen wat je veel tegenkomt in Australië. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan oplichtende paddenstoelen, gloeiwormen en zeevonk.”

Om het thema extra interessant te maken voor kinderen is het boek uitgegeven met een glow in the dark aspect, een primeur op het eiland. Verschillende scholen op Tasmanië hebben het boek aangeschaft en ook in Nederland zijn de eerste boeken verkocht, met een vertaling en extra uitleg over de Australische natuurfenomenen.

,,In de nabije toekomst zou ik graag een geheel Nederlandse editie uitbrengen, maar met de vertaling en uitleg kunnen Nederlandse ouders en docenten hopelijk ook goed uit de voeten.”