Frije tiders: Extreme kou geeft Nelleke Linthorst een enorme boost

Wat doe jij in je vrije tijd? Leef je je uit op het sportveld, laad je je op door een boek te lezen, doe je vrijwilligerswerk of verlies je je graag in een fantastisch breipatroon? Of vind je het juist lastig om je vrije tijd in te vullen? Laat je dan vooral inspireren door anderen. Vandaag: Iedere zaterdag laten Nelleke Linthorst, Laurens van Walraven en Pier Stilma zich moedig in het water glijden. 

Foto: Niels de Vries

Even een laatste blik naar de fotograaf, dan de zwembril op en zwemmen maar, via De Geau richting Sneek. ,,Onderweg houden we elkaar goed in de gaten en na 500 meter borstcrawl keren we weer terug.” Iedere zaterdag laten Nelleke Linthorst, Laurens van Walraven en Pier Stilma zich moedig in het water glijden bij de IJlster molen De Rat.

Zwemmen ze nu ongeveer een kilometer, in de zomer loopt dat op naar drie kilometer, en soms meer. Thuis gaat het neopreen zwempak al aan. ,,Ik wil graag het gevoel van zwemmen vasthouden en dit pak houdt net wat meer kou tegen. Daardoor kun je ook als het water twee graden is, nog een mooie afstand zwemmen.”

Nelleke zwemt haar hele leven al. ,,Niet dat ik zo goed zwom. Toen ik mijn A-diploma kreeg, moest ik beloven naar een zwemclub te gaan.” Ze ging er nooit meer van af. In 2010 deed Nelleke onverwacht mee aan de Amsterdam City-swim. ,,Dat buiten zwemmen was zó leuk dat ik ermee ben doorgegaan.”

Meditatief

Met haar zwemmaatjes zwemt ze al jaren één keer per week in buitenwater. ,,In oktober dachten we steeds: dit zal wel de laatste keer zijn. In november dachten we hetzelfde. Maar de zwembaden bleven dicht, en wij bleven maar buiten zwemmen. En nu is het natuurlijk de uitdaging om de hele winter door te gaan.”

Buiten zwemmen is fantastisch. ,,Het werkt meditatief en hoe vaker je buiten zwemt, hoe minder je last krijgt van de kou.” En het helpt om samen te zwemmen. ,,‘Blij dat jullie ook gaan’, zeggen we vaak tegen elkaar, ‘anders was ik niet gegaan.’ En weet je, samen zwemmen maakt de ervaring mooier.”

‘Blij dat jullie ook gaan’, zeggen we vaak tegen elkaar, ‘anders was ik niet gegaan.’ En weet je, samen zwemmen maakt de ervaring mooier

Steevast gaat de oranje zwemboei mee. ,,Je kunt erop drijven, je bent een stuk zichtbaarder en er zit - heel handig - ruimte in voor een thermosje.” Van die koudesensatie krijg Nelleke superveel energie. ,,De rest van het weekend voel ik me heerlijk.”

Nieuws

Meest gelezen