Dit artikel is vandaag gratis

Fryske Marren gebruikt rijksgeld voor verduurzaming in Balk en mogelijk voor gezamenlijk sportpark Renado en VVI

Een zonnige dag in Balk, waar de Fryske Marren inzet op verduurzaming. Foto: Shutterstock

Het extra rijksgeld dat gemeenten de komende jaren krijgen wil de gemeente De Fryske Marren vooral inzetten om wijken aardgasvrij te maken en aquathermie voor woningen in Balk te stimuleren. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente vrijdag presenteerde.

Dankzij het extra rijksgeld heeft de gemeente geen 1,5 maar 3,5 miljoen in kas om te investeren. Plannen die in de perspectiefnota nog onzeker waren, zoals een nieuwe Brûsplak in Joure en een gezamenlijk sportpark voor de voetbalverenigingen Renado uit Sint Nicolaasga en VVI uit Idskenhuizen, kunnen nu doorgaan.

Behalve de door het klimaatakkoord verplichte duurzaamheidsplannen komt de gemeente ook per wijk met een plan voor het aardgasvrij maken en het verduurzamen van het vastgoed.

Daarnaast investeert het college in maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie, in de uitbreiding van openbaar groen, de vervanging van de hockey kunstgrasmat in Lemmer en het verduurzamen van openbare verlichting.

De bezuinigingen die gepland waren vanaf 2023 zijn in de nieuwe begroting niet meer nodig. De begroting komt in november in de raad.

Nieuws

menu