Dit artikel is vandaag gratis

Een nieuwe mbo-opleiding moet het tekort aan zorgpersoneel terugdringen. De eerste studenten zijn al begonnen

De hoofdingang van Medisch Centrum Leeuwarden. Foto: ANP

Een nieuwe mbo-opleiding tot facilitair medewerker in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) moet het tekort aan zorgpersoneel terugdringen. Maandag zijn de eerste twaalf studenten aan hun leerwerktraject begonnen.

De opleiding is een initiatief van MCL en werkgeversservicepunt Fryslân Werkt, en samen met ROC Friese Poort en Friesland College ontwikkeld. Deelnemers die nu nog geen diploma en ervaring in de zorg hebben, worden binnen een jaar klaargestoomd en zijn zodoende snel inzetbaar.

In dat jaar werken de studenten elke week 24 uur in het ziekenhuis en volgen ze een dag theorielessen. Werkzoekenden met een uitkering zijn door Fryslân Werkt benaderd om deel te nemen. Voordat deelnemers beginnen, maken ze eerst kennis met het MCL en de inhoud van de opleiding.

Baangarantie

Wanneer de deelnemers hun opleiding met succes hebben afgerond en geschikt bevonden zijn door het ziekenhuis, krijgen zij een contract aangeboden. Tijdens de eerste vier maanden van het leerwerktraject behouden zij bovendien hun uitkering. ‘Het initiatief geeft de deelnemers een nieuwe kans op de arbeidsmarkt en speelt tegelijkertijd in op de groeiende behoefte aan vakkrachten’, schijft het ziekenhuis in een verklaring.

Nieuws

menu