Fryslân doet het goed met het aantal vrouwelijke wethouders vergeleken met het landelijk gemiddelde

Fryslân scoort bovengemiddeld goed als het gaat om het aandeel van vrouwen op de nieuwe wethoudersposten. Ongeveer 36 procent van de wethouders is vrouw, terwijl dat percentage landelijk gemiddeld 28 procent is. Maar van een echt gelijke man-vrouwverdeling is dus nog altijd geen sprake. ,,Als je kijkt naar het totaalplaatje, doe je toch iets verkeerd met elkaar.”

Súdwest-Fryslân biedt een voorbeeld van een divers college van burgemeester en wethouders. Vanaf links: gemeentesecretaris Griet Heeg, Michel Rietman (PvdA), Petra van den Akker (CDA), Bauke Dam (CDA), Jannewietske de Vries, Marianne Poelman (PvdA) en Henk de Boer (FNP).

Súdwest-Fryslân biedt een voorbeeld van een divers college van burgemeester en wethouders. Vanaf links: gemeentesecretaris Griet Heeg, Michel Rietman (PvdA), Petra van den Akker (CDA), Bauke Dam (CDA), Jannewietske de Vries, Marianne Poelman (PvdA) en Henk de Boer (FNP). Foto: gemeente Súdwest-Fryslân

Niet alle gemeenten in Nederland hebben de nieuwe wethouders al geïnstalleerd, dus de percentages zijn een tussenstand. In Fryslân zijn inmiddels zeventien van de achttien gemeenten klaar met het vormen van de nieuwe colleges. Alleen op Vlieland zijn de nieuwe wethouders nog niet bekend. Onder de 66 inmiddels bekende wethouders zijn 24 vrouwen en 42 mannen. In de gemeenten Dantumadiel, Ameland, Opsterland en Harlingen zijn enkel mannelijke wethouders. De gemeenten Terschelling en Tytsjerksteradiel hebben alleen vrouwelijke wethouders.

Nieuws

menu