Fryslân eropuit met het mooie paasweer

Toerisme-ondernemers deden dit paasweekeinde goede zaken, dankzij het mooie weer. Maar ook meubelzaken hadden geen klagen.

Paasdrukte in Sybrandy’s Speelpark, dat na de zomer de deuren sluit. Foto: Simon Bleeker

Paasdrukte in Sybrandy’s Speelpark, dat na de zomer de deuren sluit. Foto: Simon Bleeker

,,Er kwamen zeker tien keer zo veel mensen als vorig jaar.” Stefan de Lange, mede-eigenaar van het Kameleondorp in Terherne en voorzitter van de ondernemersvereniging, kijkt zeer tevreden terug op de opening van het watersportseizoen op tweede paasdag. Hoeveel mensen er precies naar het watersportdorp kwamen, durft hij niet te zeggen maar het waren er zeker meer dan drieduizend.

Het enorme verschil in belangstelling had alles te maken met het weer, geeft De Lange aan. ,,Toen was het een heel natte en koude tweede paasdag en viel de opening in het water. Dit jaar was het genieten.” Er kwamen niet alleen mensen uit de directe omgeving, De Lange telde ook veel Duitse en Belgische toeristen.

Fietsverhuur

Piet Bakker van fietsverhuurbedrijf Tijs Knop was heel het weekeinde enorm druk met de verhuur. ,,Het was niet alleen fantastisch weer, ook sluit de meivakantie naadloos aan op het paasweekeinde. Tweede paasdag was voor het eiland een grote wisseldag, dat betekent ook veel fietsen inleveren en huren.”

Van een fietstekort is geen sprake. ,,We zijn ingesteld op nog drukkere tijden. Er zijn nog geen campings vol, dus het wordt nog drukker. Maar het kan wel krap worden met speciale fietsen zoals bakfietsen. Daar moet je wel rekening mee houden. En de vraag naar e-bikes is enorm.”

Vorig jaar viel de opening in het water. Dit jaar was het genieten

Hoeveel fietsen hij het afgelopen weekeinde heeft verhuurd, kan Bakker niet zeggen. ,,Vroegen werd er aan de kassa afgerekend. Maar dat gebeurt steeds minder. Tegenwoordig huren veel mensen soms weken van tevoren een fiets online. Dan heb ik niet direct een overzicht. Maar heel Nederland heeft een uitstekend weekeinde gehad dus wij zouden iets helemaal verkeerd doen als dat bij ons ook niet het geval is.”

Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha telde dankzij het mooie weer ook meer mensen dan vorig jaar met Pasen. ,,Ik denk dat we beide paasdagen ver boven de duizend bezoekers zaten”, vertelt mede-eigenaar Janneke Jasper tevreden.

Meubelverkoop

Zelfs bij woonboulevard Kapenga in Leeuwarden overheerste de tevredenheid. ,,We hadden er gezien de weersverwachting een hard hoofd in”, erkent eigenaar Peter Jongschaap. ,,Er waren minder kijkers, die hadden waarschijnlijk de fiets of de boot gepakt. Maar het was druk en de verkoop heeft ons positief verrast.”

Nieuws

menu