Dit artikel is vandaag gratis

Fryslân gaat week vol stakingen in het OV tegemoet: Trein- en busstakingen wisselen elkaar af

Het busstation van Leeuwarden. Foto: ANP

Reizigers in Fryslân en Groningen hebben komende week iedere dag te maken met stakingen in het openbaar vervoer. Maandag, woensdag en vrijdag leggen buschauffeurs het werk neer als onderdeel van een landelijke actie voor een nieuwe cao. De overige dagen staken machinisten en ander treinpersoneel van Arriva op de regionale spoorlijnen.

Volgens Edwin Kuiper van vakbond FNV hebben werkgevers nog steeds geen goed bod gedaan voor de zogeheten cao Multimodaal. Dat is een kleinere collectieve overeenkomst voor ongeveer 1300 medewerkers van streekvervoerders die zowel trein- als busdiensten aanbieden.

Voor die kleinere cao voert personeel van Arriva al actie op de landelijke stakingsdagen in Twente, Limburg en rond Dordrecht. In Fryslân en Groningen komen daar dus nog werkonderbrekingen bij.

Te laag bod

Kuiper zegt dat vooral een slecht bod is gedaan voor de loonsverhoging in het tweede jaar waarin de cao zou gelden. Over het eerste jaar zouden de vakbonden en werkgevers al nader tot elkaar zijn gekomen. Volgens de FNV-bestuurder hebben werkgevers als Arriva en Keolis ook nog te weinig beloften gedaan om de werkdruk te verlagen.

Nieuws

menu